Istoria scutecelor, mai noua decat ai crede

Daca astazi toti copiii poarta scutece de unica folosinta si chiar si adultii imobilizati la pat se bucura de confortul oferit de scutece de adulti ,stramosii nostri nu se puteau bucura de confortul acesta.  In urma cu doar 100 de ani scutecele erau realizate din materiale textile si trebuia sa fie spalate ori de cate ori erau folosite. In urma cu mai multe sute de ani lucrurile erau si mai neplacute. Iata, asadar, o mica incursiune in istoria scutecelor.

In antichitate

Oamenii din antichitate isi infasau bebelusii in frunze si piei de animale, dar si in benzi de bumbac sau lana. de regula, materialele difereau in functie de cultura. Popoarele de eschimosi, spre exemplu, puneau bucati mari de muschi pentru a evita scurgerile.

La sfarsitul anilor 1800, bebelusii au inceput sa poarte stramosul scuteculuui modern. Era o bucata de panza sau flanel care se aseza asemenea unui chilotel pe corpul copilului.

Abia in secolul 20 a aparut ideea unor scutece de unica folosinta, dupa ce oamenii au inceput sa fie constienti de pericolul bacteriilor si au inceput sa fiarba scutecele clasice. Scutecele de unica folosnta nu au aparut din cauza bacteriilor insa, ci din cauza faptului ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial erau foarte multe mame care lucrau si aveau nevoie de o solutie cat mai eficienta.

Daca ar fi sa fie consemnata o data de aparitie a scutecelor de unica folosinta, aceasta ar fi undeva prin 1942 in Suedia. In 1946 Marion Donovan, o casnica din America, a inventat invelitoarea rezistenta la apa iar ulterior, au aparut scutecele gatra impaturite si modele din ce in ce mai eficiente pentru absorbtie.

Desi pare ca sunt folosite de foarte mult timp, in Romania scutecele de unica folosinta au inceput sa fie folosite abia dupa anii ’90. Desi sunt foarte eficiente si vanzarile au evoluat continuu, in ultima vreme a aparut ideea de protectie a mediului, asada, din ce in ce mai multe mame incep sa se intoarca la scutecele de panza. Totusi, scutecele de unica folosinta raman cea mai buna alternativa, in conditiile in care pot fi schimbate cu mare usurinta, sunt extrem de eficiente si ofera un confort sporit pentru orice bebelus.