Investitiile romanesti in sistemul de sanatate mult mai mici fata de nivelul regional: Doar 901 5 USD an investiti in sistemul de sanatate

26 martie 2014

Finantarea sistemului de sanatate reprezinta o provocare in multe tari, dar in special in Romania, Bulgaria si Ungaria. Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) sustine ca, dintre cele 3 tari vecine, Romania are cea mai mica suma investita in sectorul public si privat de sanatate. Cele mai recente studii arata ca Ungaria a avut cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor de 1669,3 USD/an, Bulgaria 1064 USD/an, in timp ce Romania a cheltuit doar 901,5 USD/an.

Luand in considerare investitiile facute in ultimii ani in Romania, in 2011 s-a inregistrat o crestere de 2% in comparatie cu 2010, adica aproximativ 20 USD pe cap de locuitor/an.

“Nu este acceptabil ca oamenii care isi platesc taxele sa nu poata primi ingrijirile medicale pe care le merita, iar un lucru foarte bine stiut in Romania este faptul ca sistemul public de sanatate este foarte slab dezvoltat. Nivelul investitiilor publice este foarte scazut, iar cresterea anuala nu este suficienta pentru a asigura ingrijire medicala de calitate tuturor cetatenilor. Acesta este motivul pentru care cetatenii trebuie sa inteleaga ca sanatatea este propria lor responsabilitate si trebuie sa caute alternative. Asigurarea privata de sanatate este solutia pentru o viata mai buna si lipsita de griji, oferind acces catre cele mai bune tratamente medicale disponibile in intreaga lume, inclusiv programe de preventie, consultatii specializate si spitalizare.”, declara Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.

Organizatia Mondiala a Sanatatii dezvaluie, de asemenea, suma de bani investita in sistemul de sanatate de catre guvernele nationale: in Romania, doar 723,3 USD sunt cheltuiti pe an pentru fiecare cetatean. In acelasi timp, aceasta cifra depaseste in Ungaria 1000 USD pe an.

O alta diferenta intre cele 3 tari vecine se inregistreaza in cazul investitiilor in planurile de sanatate pre-platite, calculate ca procent din totalul cheltuielilor private in sanatate. Astfel, Romania este la sfarsitul listei cu doar 0,4%, in comparatie cu Bulgaria cu 1% din total si Ungaria, unde 7% din totalul cheltuielior sunt reprezentate de astfel de planuri pre-platite.

“Putem observa ca cele mai recente cifre din Ungaria arata o crestere a cheltuielilor private in sanatate si ne putem astepta la o viitoare crestere, pentru ca in ultimul an au fost adoptate noi taxe si legislatii privind sistemul de sanatate. Incurajarea cheltuielilor private in sanatate ajuta guvernul sa economiseasca o parte din bani si chiar sa mareasca veniturile ce vin din taxele platite de jucatorii privati din piata: clinici, spitale si asiguratori privati de sanatate. Speram ca sistemul de sanatate din Romania se va dezvolta in aceasta maniera si guvernul va intelege importanta investitiilor private in sistemul de sanatate, atat dintr-o perspectiva economica, dar si sociala.”, adauga Zahal Levy.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram