fbpx

Invatamantul superior medical modern cheia pentru un sistem de sanatate performant

La manifestare vor fi abordate principalele probleme ale invatamantului superior in acest domeniu, in vederea stabilirii unor concluzii si hotarari cu impact real in structura si functionarea invatamantului medical din Romania. Astfel, vor fi dezbatute relatia dintre Facultatea de Medicina si spitalul clinic, noile standarde de calitate ale Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) pentru Facultatile de Medicina, introducerea in curriculumul facultatilor de medicina a notiunil or de profesionalism medical, respectiv comportamentele si atitudinile specifice profesiei medicale, dar si responsabilitatea sociala a Facultatilor de Medicina in contextul globalizarii.

„Formarea medicala incepe de pe bancile Facultatii, iar datoria noastra, a Asociatiei Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania, este sa gasim solutiile optime pentru ca invatamantul medical romanesc sa corespunda standardelor internationale. Cred cu tarie ca medicina se invata in Facultate, iar profesia de medic se invata in spital. De aceea, pe langa partea teoretica, este necesar ca viitorii medici sa ia contact cu unitatile sanitare, iar una dintre prioritatile noastre este cooperarea cu autoritatile pentru a asigura conditii mai bune de practica in spitalele publice, dar si implementarea unui cadru legislativ ca, in anumite circumstante, practica in medicina sa se poata realiza si in institutii medicale private. Un sistem educational performant, urmat de un sistem sanitar functional la standarde ridicate de calitate, este cheia pentru ca viitorii medici sa isi doreasca sa profeseze in tara lor. Scopul nostru este sa le oferim cadrul propice educatiei si dezvoltarii si astfel sa asiguram viitorul resursei umane in sistemul de sanatate romanesc”, a declarat Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, Presedinte al ADFMR si Decan al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.

Evenimentul va debuta cu o sesiune introductiva privind „Elementele de consens, rezolutii si hotarari anterioare ale Asociatiei Decanilor”, avand in vedere alegerile desfasurate in urma cu un an, in care echipele manageriale s-au schimbat in majoritatea Facultatilor de Medicina.
Conferinta va continua cu o dezbatere privind „Relatia dintre Universitate – Facultatea de Medicina si Spitalul clinic”, o problema stringenta in sistemul de invatamant medical, atat din punct de vedere practic, cat si din perspectiva legislativa. Pe langa componenta teoretica, cea practica este esentiala in formarea medicala, in contextul invatamantului medical modern. De aceea, intre facultatile de medicina din Romania si spitalele clinice, ambele fiind institutii publice, ar trebui sa guverneze deplina concordanta dintre elementele de functionare si cele legate de dezvoltarea comuna. Totodata, evenimentul isi propune identificarea de solutii, astfel incat formarea in medicina sa se poata desfasura, in anumite contexte si in institutii medicale private, nu numai in cele publice.

Noile propuneri ale ARACIS referitor la „Viitoarele standarde ale ARACIS pentru Facultatile de Medicina” vor fi prezentate echipelor de management ale Facultatilor de Medicina, intrucat evaluarile academice oficiale viitoare se vor face conform acestor reglementari. De asemenea, este incurajata dezbaterea pro si contra acestor norme, pentru a creste standardele calitative ale invatamantului medical.

In conditiile unor schimbari profunde care au loc in societate, alaturi de modificari relationale specifice care se produc odata cu progresul medicinei, precum si a unei nuantari a raporturilor dintre medic si anumiti „factori de mediu” – familie, media, institutii superioare, o alta tema ce va fi dezbatuta in cadrul evenimentului vizeaza „Profesionalismul medical. Comportamentul si atitudinile proprii profesiei medicale”. Astfel, este subliniata importanta ca relatia medic-pacient sa ramana una exceptionala, etica, nealterata si constructiva, asa cum nealterate trebuie sa ramana si raporturile dintre medic si familia pacientului, media si tot ceea ce numim societate. Se urmareste, astfel, modelarea unui set de comportamente legate de raporturile medicilor cu societatea, inca din primii ani de studiu, odata cu invatarea notiunilor teoretice si practice, aferente viitoarei profesii.

Conferinta va cuprinde si o dezbatere despre „Responsabilitatea sociala a Facultatilor de Medicina in contextul globalizarii” – o tema actuala care vizeaza modul in care facultatile de medicina se adapteaza nevoilor in permanenta schimbare ale societatii. In prezent, ADFMR deruleaza un proiect privind amplificarea responsabilitatii sociale a Facultatilor de Medicina, iar, in cadrul evenimentului, va fi realizat un bilant de etapa.

La Conferinta Nationala a Asociatiei Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania vor participa cadre universitare cu responsabilitati de conducere, decani, prorectori si prodecani ai Facultatilor de Medicina din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Sibiu, Oradea, Brasov, Constanta, Arad, precum si din Chisinau.