Introducere in arta degustarii de vin - ghid pentru incepatori

21 septembrie 2023
Autor:
Content SEO

 

Cand discutam despre lumea fascinantă a vinurilor, există o experiență care face vinul sa fie mai mult decat o simpla bautura, si anume, degustarea de vin. Pentru toti cei care isi doresc sa descopere sublimul si complexitatea acestui lichid prețios, arta degustarii de vin devine o adevarata calatorie, ce te transpune in lumea aromelor, gusturilor si istoriilor care se ascund in fiecare sticla. Asadar, daca esti un novice in arta degustarii de vin sau pur si simplu iti doresti sa iti imbunatatesti abilitatile, acest articol te va invata foarte multe lucruri, pentru a avea parte de niste degustari de neuitat!

Lucruri pe care orice degustator de vin ar trebui sa le stie

In aceasta lume a mirosului, gustului si senzatiilor, exista un set de reguli si obiceiuri de care orice degustator de vin care se respecta ar trebui sa tina cont. Iata cateva dintre acestea:

  1. Urmeaza intotdeauna pasii tehnicii corecte de degustare. Mai intai trebuie sa incepi cu vizualizarea vinului, observa-i culoarea, textura, mirosul, si abia la final gustul. La orice degustare de vin este mai mult decat esential sa admiri toti factorii mentionati anterior si bineinteles, sa savurezi vinul intr-un mod organizat.
  1. Invata termenii de baza, specifici acestui domeniu. Exista un intreg glosar de termeni din lumea vinului. Spre exemplu, cuvantul “bucal” fce referire la textura pe care vinul o are in gura, “aroma” se refera la mirosul vinului, “corpolenta” face referire la greutatea vinului in gura etc.
  1. Tine cont de faptul ca gustul vinului poate fi influentat de temperatura la care este servit. Recomandat este sa servesti vinurile albe si pe cele roze la temperaturi mai reci. In schimb, vinul rosu este la fel de bun si la temperatura camerei de exemplu sau putin peste.
  1. Documenteaza-te despre vinuri in general. Un subiect important pe care ar trebui sa-l abordezi il reprezinta tipurile de vin. Imbogateste-ti cultura si invata despre unele dintre cele mai comune tipuri de vinuri, precum: Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon etc. Cum se diferentiaza acestea si ce au special fiecare in parte.
  1. Invata cum are loc procesul de decantare si aerare a vinului. Trebuie sa stii cum si cand sa decantezi un vin si de asemenea, cum aerarea are capacitatea de a imbunatati gustul vinurilor vechi.
  1. Antreneaza-ti simturile pentru a descoperi care este paleta de arome specifica acestei industrii. Cu timpul vei reusi sa identifici cu usurinta aromele din vin, cum ar fi fructele, mirodeniile, notele lemnoase sau minerale.
  1. Cunoaste istoria generala a vinului, dar si de unde provine acesta atunci cand il degusti. Cunoscand regiunea de provenienta a vinului iti poate oferi indicii importante despre gustul si caracteristicile acestuia. Mai ales ca fiecare regiune viticola are caracteristici unice. In plus, cunoasterea istoriei vinului si a metodelor in care acesta a fost produs poate adauga o doza de profunzime experientei tale de degustare.

Cuvant de final

In concluzie, pentru a deveni un degustator de vin in adevaratul sens al cuvantului, ai nevoie de putina ambitie, perseverenta, si mai presus de toate, de pasiune pentru acest domeniu. De asemenea, daca lucrurile nu iti ies chiar asa bine cum te așteptai din prima, nu te impacienta! Cu timpul, pe parcurs ce vei face si destul de multa practic, vei deveni cu siguranta un degustator de vin mult mai experimentat si vei putea sa te bucuri intr-adevar de bogatia si diversitatea pe care lumea deosebita a vinului ti-o infatiseaza. Ia fiecare etapa pas cu pas, nu tedescuraja si continua sa inveti si sa te documentezi pas cu pas, doar in acest mod vei atinge succesul pe care ti-l doresti in lumea degustatorilor de vin!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram