fbpx

International VELUX Award 2014 pentru studentii la Arhitectura: 802 de proiecte depuse in concursul cu tema Light of Tomorrow

Pentru noi, numarul mare de proiecte depuse demonstreaza relevanta temei alese pentru acest concurs. Lumina naturala influenteaza toate aspectele vietii, de la ritmul urban pana la ceasul biologic al organismului nostru. Ne asteptam ca fiecare interpretare a luminii naturale din aceste 802 de proiecte sa fie unica, a spus Per Arnold Andersen, reprezentantul grupului VELUX in juriul concursului si Director al VELUX Group Knowledge Centre for Daylight, Energy and Indoor Climate.

Membrii juriului se vor reuni in luna iunie si vor analiza in parte fiecare proiect, cu scopul de a desemna castigatorii. Pentru a marca 10 ani de la lansarea acestui concurs, juriul este alcatuit la aceasta editie aniversara din nume cunoscute de arhitectii si profesori care au contribuit la promovarea si dezvoltarea acestui concurs inca din 2004.

Membrii juriului sunt:
– Craig Dykers, partener fondator al biroului de arhitectura Snøhetta din Statele Unite ale Americii,
– Roísín Henegan, partener fondator al Heneghan Peng din Irlanda,
– Magda Mostafa, profesor arhitect asociat al Universitatii Americane din Cairo, Egipt,
– Catherine Slessor, editor al revistei internationale de arhitectura Architectural Review, din Marea Britanie,
– Per Arnold Andersen, reprezentantul VELUX din Danemarca.

Studentii castigatori si profesorii sustinatori ai proiectelor castigatoare vor primi premii in valoare totala de 30.000 euro. La editia precedenta a concursului, in 2012, juriul a decis acordarea a 4 premii si 10 mentiuni de onoare pentru proiecte selectate dintr-un total de 983 de participari din 59 de tari. Castigatorii premiului intai au fost atunci studentii Bo Li si Ge Men de la ETHZ din Elvetia, pentru proiectul intitulat “Resonance, Memory”.

Va reamintim ca la editia precedenta a concursului, 4 studenti arhitecti romani de la Universitatea Politehnica din Timisoara au castigat o mentiune de onoare cu proiectul intitulat “Interactive Natural Light Source”, care promova un sistem inovator de iluminat natural pentru scarile blocurilor de locuinte. Le uram mult succes participantilor nostri din acest an!

Castigatorii anului 2014 vor fi anuntati si sarbatoriti in cadrul unui eveniment organizat la Semper Depot in Viena, in data de 30 octombrie 2014. Toate proiectele castigatoare vor fi prezentate in revista Architectural Review si toate cele 802 proiecte participante vor fi incluse intr-o expozitie pe site-ul oficial al concursului (iva.velux.com), cu ocazia anuntarii castigatorilor.
Mai multe informatii despre concurs gasiti pe iva.velux.com si in contul www.facebook.com/Internationalveluxaward.
Despre concurs
In 2 septembrie 2013, Grupul VELUX a lansat International VELUX Award 2014 pentru studentii la Arhitectura. Concursul recunoaste si promoveaza excelenta in proiecte de toate dimensiunile, de la componente individuale pana la contexte urbane, abstracte sau sub forma de experiment.

In 2014, concursul International VELUX Award implineste 10 ani. A fost lansat in anul 2004 si organizat din doi in doi ani, dezvoltandu-se ca un eveniment global care atrage un numar mare de participanti de la facultati de arhitectura din toata lumea.

La concurs se poate inscrie orice student la arhitectura, in mod individual sau in echipa. Fiecare inscris/echipa inscrisa trebuie sustinuta de un profesor din cadrul respectivei scoli de arhitectura.

Juriul, alcatuit din arhitecti de renume international, a fost selectat in stransa colaborare cu Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA).

Valoarea totala a premiile este de 30.000€. Toate proiectele inscrise vor fi expuse pe iva.velux.com dupa ceremonia de anuntare a castigatorilor organizata in octombrie 2014.

De la prima sa organizare si pana in prezent, in acest concurs au fost inscrise 3.157 de proiecte. Unele dintre ele exploreaza fenomenul perceptiei luminii naturale intr-un mod extrem de abstract, altele dezvolta constructii sau componente de arhitectura.