Inspectia tehnica periodica (ITP) si importanta efectuarii acesteia

15 februarie 2023
Autor:
Content SEO

Orice autoturism care urmeaza sa circule pe drumurile publice din Romania trebuie sa treaca inspectia tehnica periodica (ITP). Pentru a efectua aceasta inspectie tehnica, fiecare sofer trebuie sa insoteasca autovehiculul cu anumite documente.

In randul acestor documente se regasesc urmatoarele: asigurarea obligatorie care sa trebuie sa fie in perioada de valabilitate, cartea de identitate a autovehiculului, cartea de identitate a proprietarului autoturismului si certificatul de inmatriculare in original al autovehiculului. Odata ce toate aceste documente sunt pregatite, poti sa te prezinti cu autoturismul intr-o statie ITP sector 5 pentru a efectua verificarea tehnica.

Respectarea legislatiei in vigoare privind ITP-ul

Certificatul de inspectie tehnica periodica obtinut in urma efectuarii acestei inspectii are rolul de a completa viza ITP. Aceasta verificare este efectuata pentru a exista certitudinea faptului ca starea tehnica a autovehiculului este una optima pentru a rula pe drumurile publice, respectand astfel toate conditiile de siguranta pentru trafic. Doar in cazul in care toate aspectele tehnice sunt respectate se va primi certificatul ITP. Acest document este valabil pentru toate statele membre din Uniunea Europeana, indiferent de statul unde este inmatriculat respectivul autovehicul.

Documentul aferent certificatului ITP are mai multe rubrici care trebuie completate. Aici vorbim despre rubricile pentru numarul de inmatriculare al autovehiculului, locul si ziua efectuarii inspectiei tehnice, numarul de kilometri afisati in bord pana la data inspectiei tehnice periodice, statia ITP unde s-a realizat aceasta verificare tehnica si numarul din baza nationala de date privind ITP-ul pentru autovehiculul respectiv.

Legislatia in vigoare prevede anumite termene cu privire la efectuarea ITP-ului. Astfel, ITP-ul trebuie efectuat la anumite perioade, in functie de categoria unde se incadreaza autovehiculul.

Persoana care este responsabila pentru a se prezenta la o statie ITP sector 5 pentru efectuarea inspectiei tehnice periodice este persoana care detine certificatul de inmatriculare. In caz contrar exista riscul unor sanctiuni.

Care sunt deficientele care pot fi remarcate in urma ITP-ului?

Prin efectuarea verificarii tehnice periodice se pot scoate la iveala anumite probleme sau defectiuni ale autovehiculului. Pornind de la complexitatea acestora, autovehiculele pot sau nu sa treaca verificarea tehnica. Exista diferite categorii de deficiente care pot fi semnalate in urma ITP-ului. Deficientele minore sunt prima categorie si sunt acele probleme care nu afecteaza semnificativ siguranta vehiculului, siguranta mediului si a participantilor la trafic.

Cea de-a doua categorie sunt deficientele majore, acestea putand pune semnificativ in pericol atat siguranta autovehiculului, cat si a celorlalti participanti la trafic sau a mediului inconjurator. In cele din urma exista a treia categorie de deficiente, si anume cele periculoase. Acestea reprezinta un risc imediat si direct in ceea ce priveste siguranta rutiera. Odata ce la ITP sunt identificate deficiente majore sau deficiente periculoase, respectivul autovehicul nu va putea trece verificarea tehnica periodica.

In oricare dintre aceste cazuri soferul va avea 30 de zile la dispozitie pentru remedierea defectiunilor respective si revenirea intr-o statie ITP sector 5 pentru o noua inspectie tehnica periodica. In cazul deficientelor minore, autovehiculul va primi certificatul ITP si se va considera inspectia ca fiind trecuta cu succes.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram