Ingredientele secrete care diferentiaza mancarurile

24 octombrie 2016

Aceleasi supe, gusturi diferite

Te-ai gandit sa experimentezi chiar tu diverse variante ale aceluiasi preparat, sa-ti surprinzi familia si sa o porti intr-o calatorie culinara? Poti face ca spiritul traditionalist al diverselor zone sa poposeasca la masa ta, tinand cont de modalitatile de prepararea a mancarii si adaugand acel ingredient care va schimba gustul preparatelor terne cu cel al savuroaselor mancaruri ale bunicii. Vegeta Gust de Gaina va transforma, spre exemplu, supa cu taitei in acel preparat cu care te intalneai cu placere in copilarie. Poti incerca abordari diferite ale acesteia: varianta cu legume ca in Moldova sau pe cea strecurata ca in Ardeal. Vei sti ca cei de la masa vor aprecia si mai mult talentele tale de bucatar pentru diversitate, dar si datorita ingredientului secret care va face ca supa sa nu fie doar un simplu fel de mancare. Vegeta Gust de Gaina se poate folosi cu succes si in alte ciorbe cu carne, cat si in cele cu legume, in tocanite sau ca baza pentru diferite preparate. Cei ce vor gusta se vor intreba mereu ce e nou in gustul pe care il vor experimenta.

Si daca tot e vorba despre ciorbe, acestea sunt atat de diverse de la o regiune la alta, incat ai putea crede ca e vorba despre un cu totul alt fel de mancare de fiecare data. Daca ciorba de perisoare se prepara cu bors in Moldova, in Oltenia se acreste cu zeama de varza, iar in Muntenia si Ardeal ea va avea un gust mai curand dulceag.

Sarmalutele sunt si ele preparate in multe feluri. Pirostele sau sarmalele cu pasat si hribi din Maramures se umplu cu un amestec de ciuperci, morcovi, orez, ceapa, pasat, piper, sare, boia, patrunjel, mix de gogosar si patrunjel murat, cimbru de gradina si ulei din samburi de harbuz. Sarmalele se impacheteaza in varza murata sau in ,,curechi", cum se spune prin partea locului. In Muntenia ele se fac simplu, cu ceapa, orez, morcov, cimbru si marar. Reteta de preparare a sarmalelor in frunze de vita de vie cu seminte de dovleac, orez si praz a fost transmisa din generatie in generatie in localitatile de munte situate in actualul Geoparc "Platoul Mehedinti".

La capitolul aperitive sau mic dejunuri copioase, omleta ocupa un loc de cinste pe mesele romanilor. Moldovenii o prepara cu cartofi fierti caliti cu ceapa si costita afumata, in timp ce locuitorii Banatului prepara un fel de omleta tip clatita care contine ca ingrediente distincte sunca presata, salam uscat, branza telemea, gogosari murati, lapte si faina. In Dobrogea, omleta se prajeste pe un pat de malai, peste ea adaugandu-se cascaval afumat si ceapa.

Cu ce sunt papanasii si mucenicii diferiti de la o zona la alta?

Cand vine vorba de deserturi, romanii sunt la fel de diferiti in gusturi si traditii. De exemplu, binecunoscutii papanasi sunt fierti in Ardeal, pe cand in Muntenia si Moldova acestia se prajesc asemeni gogosilor, in baie de ulei. Daca in Moldova, mucenicii sunt niste opturi mari din aluat de cozonac copt peste care se adauga miere si nuca macinata, in zona regateana ei se prepara din aluat de paine putin indulcit, se coc si se fierb apoi in apa cu zahar, coaja de lamaie si rantas. Se servesc cu nuca macinata si scortisoara.

Indiferent cum se prepara, gustul mancarii e mai bun atunci cand adaugi in ea putina iubire si cand ai la indemana ingrediente minune cum sunt cele de la Vegeta.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram