Inelul de logodna. 4 caracteristici definitorii de care sa tii cont

diamag.ro

Fara doar si poate, inelul de logodna reprezinta o investitie importanta in viata oricarui barbat. Nu este vorba doar de una financiara, desigur, pentru ca inelul de logodna are o insemnante mult mai mare decat o bijuterie obisnuita. Se considera astfel ca valoarea sa simbolica depaseste cu mult valoarea sa pecuniara.

Cu toate acestea, atunci cand se apropie acest moment, multi viitori soti se confrunta cu o dilema – nu stiu ce anume sa aleaga astfel incat decizia sa fie una inteleapta. In primul rand, se gandesc la faptul ca inelul poate influenta decizia partenerei, in momentul in care se incumeta sa adreseze marea intrebare. De asemenea, vor dori sa valoarea investitiei sa se justifice, sa fie o bijuterie demna de marea lor iubire.

In general, atentia barbatilor se indreapta catre un inel de logodna cu diamant. Ce nu cunosc insa multi, este faptul ca marimea diamantului nu este singurul indiciu de estimare a valorii bijuteriei, ci exista 4 caracteristici esentiale ale acestei nestemate, care in egala masura dicteaza valoarea ei. Iata deci, care sunt cei 4C care definesc un diamant.

Caratul

Este de departe cea mai cunoscuta trasatura a unei pietre pretioase, fiind unitatea de masura standard pentru greutatea diamantului. Raportat la gram, 1 carat echivaleaza cu 0,2 grame.

In mod automat, valoarea unui diamant creste direct proportional cu greutatea acestuia. Caratajul este apreciat si in functie de diametrul diamantului, in special cu cel vizibil, redat de taietura.

Culoarea

Al doilea element important care defineste un diamant se refera la culoare. Desigur, nu este vorba despre pietrele pretioase aplicate unor inele de logodna cu diamant negru, de pilda. Aceasta caracteristica dicteaza valoarea unui diamant si se refera la cat de apropiat este de a fi incolor. Prin urmare, atunci cand piatra se indeparteaza cromatic de eticheta de „incolor”, valoarea sa tinde sa scada, iar pretul de asemnea.

In acelasi timp, diamantele perfect incolore sunt raritati, insa pentru un inel de logodna este absolut necesara o piatra care este cel putin aproape incolora.

Claritatea

Este o caracteristica ce influenteaza in mare masura valoarea per total a diamantului, insa este si cel mai dificil de apreciat.

In timp ce greutatea exprimata in carate poate fi masurata, iar culoarea imperfecta poate fi detectata la o simpla examinare, atunci cand vine vorba de claritate, care se refera la imperfectiunile pietrei, acesta poate fi precizata numai de catre un expert, cu ajutorul unei lupe speciale.

Totusi, atunci cand diamantul prezinta o imperfectiune evidenta, aceasta este vizibila si cu ochiul liber. Cat priveste valoarea unei astfel de bijuterii, aceasta se va situa pe ultimul loc pe scara de valori a claritatii diamantului.

Din punct de vedere al claritatii, diamantul se alege in functie de bugetul disponibil, stiind ca imperfectiunile, mai putin cele vizibile cu ochiul liber, nu afecteaza farmecul acestor pietre pretioase.

Taietura (cut)

Ultima, dar nu cea din urma caracteristica, este taietura. Este vorba despre taietura pietrei, care ii confera acesteia o anumita stralucire.

Cel mai „stralucitor” diamant este taiat intr-o forma gandita anume sa retina lumina reflectata in interiorul sau. Un exemplu in acest sens este briliantul, care cu a sa forma usor rotunda nu permite luminii sa se piarda din partile laterale sau prin partea de jos.

Pe langa taieturi, conteaza si alte doua elemente – slefuirea (pentru cresterea stralucirii) si simetria (pentru o stralucire ideala).

Cu aceste informatii in minte, vei sti cum sa alegi inelul de logodna potrivit, raportat desigur la bugetul alocat in acest scop. Pentru ca iti vei dori sa primesti un certificat care sa confirme autenticitatea dimantului este indicat sa te orientezi catre un magazin de specialitate, precum www.diamag.ro. Aici ai ocazia de a personaliza bijuteria pentru viitoarea sotie de la A la Z, iar sfaturile oferite de experti iti vor fi de real ajutor.