fbpx

Importanta unor anvelope de vara

Anvelopele sunt o componenta importanta a oricarui autoturism, iar starea lor influenteaza puternic atat siguranta cat si calitatea condusului. Prin urmare, este important sa rulati mereu cu anvelope vara sigure care sa ofere sustinerea necesara pentru condus. Sunt multi soferi care prefera insa sa ruleze cu anvelope de iarna chiar si dupa ce sezonul rece este pe sfarsite, considerand ca nu exista dezavantaje iar astfel fac o economie, nemafiind nevoie sa achizitioneze alt set de anvelope vara. Acest argument nu se bazeaza pe niciun studiu obiectiv si este complet fals, folosirea unor anvelope nepotrivite costand mult mai mult in final in comparatie cu folosirea unui set potrivit.

Dupa ce temperatura creste de 7 grade celsius, se recomanda sa montati un set de cauciucuri de vara potrivit noilor conditii meteo. Daca nu le montati, va supuneti urmatoarelor dezavantaje:

  • risc crescut de accident

Profilele de iarna sunt fabricate dintr-un cauciuc mult mai moale in comparatie cu cel folosit la pneurile de vara, prin urmare nu ofera stabilitatea necesara in timpul condusului. In cazul unei franari de urgenta, cand sunteti nevoiti sa stopati brusc, distanta de franare poate fi marita cu pana la 3m. Aceasta diferenta reprezinta distanta intre un posibil accident sau doar o situatie limita din care ati scapat cu bine.

  • performante scazute

Anvelopele de iarna nu ofera sustinerea necesara in timpul condusului, fie ca vorbim de viraje stranse sau franari rapide. Masina va avea nevoie de o distanta mai ridicata pentru a accelera si pentru a frana. Astel, masina consuma mai mult carburant pentru a se deplasa si foloseste mai intens sistemul de franare pentru a se stopa.

  • durata de viata scazuta

Din cauza cauciucului foarte moale folosit la pneurile de iarna, acestea se uzeaza mult mai intens atunci cand sunt folosite la temperaturi ridicate. Din acest motiv, ele se pot uza intens intr-o periaoda mult mai scurta de timp, fiind nevoiti astfel sa achizitionati un set de anvelope vara mai rapid decat era planificat.

Prin urmare, exista o serie de dezavantaje majore care apar atunci cand sunt folosite profile nepotrivite conditiilor meteo. Se recomanda sa montati doar anvelope potrivite temperaturilor exterioare.