Importanta igienei si igienizarii in boala parodontala

7 septembrie 2015
Autor:
S.C. Allproweb Computer SRL-D

Singurul factor care duce la aparitia bolii parodontale este placa bacteriana. La scurt timp dupa realizarea periajului dentar, pe dinti se formeaza o pelicula fina, pe care in timp se depun straturi si straturi de celule din cavitatea bucala, compusi minerali, particule din alimentele ingerate, bacterii. Daca aceasta pelicula nu este indepartata periodic (vorbim de periajul necesar de 2 ori pe zi, completat de ata dentara, periute interdentare, dus bucal - adaptate in functie de nevoile fiecarui pacient), cantitatea de placa bacteriana creste, in timp se solidifica din cauza compusilor minerali, si se transforma in tartru dentar.

Tartrul aderent de suprafata dintilor, si in vecinatatea gingiei, mentine contactul intim al bacteriilor cu tesuturile moi. Gingia este iritata de prezenta lui, si reactioneaza prin inflamatie. Vorbim despre modificarea culorii gingiei (din roz, devine rosie), dureri, sangerari care apar la periaj sau chiar spontan, mariri de volum. Pacientul care prezinta aceste simptome trebuie sa se prezinte la medicul stomatolog pentru igienizare profesionala, si eventual va primi un tratament medicamentos local, in functie de gravitatea inflamatiei. Daca nu se ia insa nicio masura, se trece la urmatorul stadiu al afectarii parodontale, care vizeaza tesuturile de suport ale dintelui - ligamentele si osul sustinator, care vor scadea in volum si incet incet se poate ajunge la pierderi ale dintilor.

In cazul bolnavilor care au deja dobandita boala parodontala (fie si genetic sau prin expuneri la stres si socuri emotionale), dupa tratamentele caracteristice, afectiunea este tinuta sub control tot prin pastrarea unei igiene impecabile.

Este foarte important ca pacientii sa inteleaga ca aceasta afectiune nu se vindeca, dar se tine sub control prin pastrarea unei igiene impecabile. Medicul specialist parodontolog are pacientii in evidenta, cu istoricul fiecaruia, si verifica pacientii la 3 sau 6 luni, in functie de gravitatea afectarii lor. Dar pacientul trebuie sa fie foarte constiincios cu igiena realizata acasa. Medicul parodontolog trebuie sa ajute pacientul sa isi insuseasca tehnica de periaj potrivita lui, precum si mijloacele de curatare aditionale periajului: ata dentara, periute interdentare, dus bucal etc.

Va asteptam in clinica noastra pentru un consult minutios si tratamentul potrivit pentru fiecare caz in parte!

Pentru a beneficia de un stomatolog Bucuresti cu experienta atat in chirurgia dentara cat si in cosmetica dentara va invitam sa apelati la specialistii de la Velvet Dental.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram