Iluminatul LED versus iluminatul fluorescent

29 ianuarie 2019
Autor:
Digital Metrics

De foarte multi ani, iluminatul fluorescent se regaseste in mediul industrial, fiind o varianta economica si producand o lumina optima pentru spatiile de lucru si pentru zona retail. Insa, in ultimii ani, a aparut o noua metoda de iluminat, si anume iluminatul cu LED. Investind intr-un tub LED, oamenii isi vor imbunatati viata din mai multe puncte de vedere.

Mod de functionare iluminat cu LED vs. iluminat fluorescent

Modul de proiectare si de functionare al celor doua tipuri de tehnologii reprezinta atribute ce determina plusuri si minusuri pentru fiecare dintre cele doua tehnologii de iluminare. Tuburile fluorescente sunt realizate din sticla, au electrozi la fiecare capat, functionand intr-un mod diferit de cele cu LED. Lumina LED, spre deosebire de iluminatul fluorescent si incandescent, nu contine gaze si filamente, ci este realizat dintr-un material semiconductor. LED-ul este durabil, rezistent, astfel ca, pe termen lung, aceasta varianta este preferabila.

Avantajele LED-urilor fata de tuburile fluorescente

Pe termen lung, corpurile de iluminat LED pot ajunge pana la 60.000 de ore, pe cand corpurile de iluminat fluorescente ating numai 10.000 de ore. Ceea ce inseamna ca, desi in unele cazuri sursele de iluminat cu LED sunt mai scumpe, investitia este recuperata. In plus, intretinerea corpurilor de iluminat cu LED este redusa la minim, in vreme ce timpul alocat intretinerii si mentenantei tuburilor fluorescente este semnificativ.

Tuburile fluorescente sunt renumite ca fiind zgomotoase, mai ales daca au fost folosite o perioada indelungata de timp. Acestea scot sunete precum un bazait. Un tub LED nu va scoate niciun fel de zgomot si va emite o gama larga de tonuri de culoare a luminii. Tuburile fluorescente emit numai o lumina rece, de culoare alb-albastruie.

In ceea ce priveste impactul asupra mediului, tuburile fluorescente contin mercur, un metal daunator pentru om si pentru mediul inconjurator. Tuburile LED nu provoaca probleme de sanatate si usureaza misiunea utilizatorilor de a proteja mediul inconjurator. LED-urile au capacitatea de a emite lumina imediat, in vreme ce tuburile fluorescente necesita un timp in care lumina se aprinde intermitent.

La capitolul consum de energie, LED-urile consuma mai putin decat tuburile fluorescente. Acestea au o durata de viata mai mare si emit mai putina caldura comparativ cu tuburile fluorescente.

Tuburile fluorescente reprezinta o alegere buna pentru cei cu un buget limitat in momentul investitiei initiale. Insa tuburile LED reprezinta o investitie buna pe termen lung, cu performante excelente, plus ca nu contin substante periculoase.

Ce avantaje aduce iluminatul cu LED in aplicatiile industriale, comerciale si casnice

Tuburile si becurile cu LED aduc avantajele unei utilizari sigure, eficiente si economice, a caror lumina atinge intensitatea maxima instantaneu. Becurile cu LED permit stabilitatea intensitatii luminoase pe toata durata de viata a acestora, care este mult mai mare decat in cazul becurilor clasice sau cu halogen. Becurile cu LED contribuie la confortul vizual si la obtinerea starii de bine, fara efecte nedorite asupra vederii.

Becurile cu LED in aplicatiile casnice pot fi gasite sub forma clasica, de lustra, spot, reflector, capsula sau in forme liniare si tubulare. In aplicatiile industriale si comerciale, becurile cu LED sunt folosite in spitale, in unitatile de invatamant, in spatii comerciale si in birouri.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram