Iluminarea gradinii: sfaturi utile si trucuri prin care poti obtine o amenajare inedita

11 februarie 2021
Autor:
Content SEO

Iluminatul este un detaliu esential in amenajarile exterioare si de aceea trebuie sa tii cont de acest aspect atunci cand vine vorba de amenajarea gradinii. O gradina frumos luminata are un farmec apare si constituie un spatiu ideal de relaxare in noptile senine de vara, insa trebuie sa stii cum sa procedezi.

Pentru a obtine efectul maxim pe care il poate avea o iluminare inspirata a gradinii, iti oferim cateva ponturi care te vor ajuta.

Zonele care trebuie iluminate

Orice gradina se imparte in mai multe zone, fiecare dintre ele necesitand un anume tip de iluminat pentru a se evidentia pe timpul noptii.

  • Aleea principala – este principala cale de acces catre curte si gradina, de aceea trebuie sa fie bine iluminata. O solutie optima o reprezinta  stalpii de iluminat pentru gradina, care pot fi amplasati de o parte si de alta a aleii, ghidand pasii vizitatorilor catre zonele mai retrase. Pentru a face economie, poti folosi stalpi cu incarcare solara sau cu senzor de miscare.
  • Terasa – aceasta zona impune o iluminare mai discreta, iar cele mai potrivite accesorii pe care le poti folosi aici sunt felinarele, spoturile incastrate sau aplicele decorative. Iluminatul trebuie sa creeze o atmosfera intima si primitoare, de aceea este bine sa folosesti becuri sau leduri cu lumina calda.
  • Gazonul – in acest caz, ai nevoie de iluminat ambiental sau decorativ intrucat  nu este vorba de o zona circulata. Cateva proiectoare cu o lumina difuza, amplasate in puncte cheie, pot asigura iluminatul perfect atat pentru gazon cat si pentru plantele din gradina pe care vrei sa le scoti in evidenta.
  • Pomii – lumina trebuie sa bata de la baza catre varf, pentru un efect vizual deosebit. Astfel, sursa de iluminat trebuie sa fie amplasata la baza pomilor cu fasciculul orientat in sus. Cele mai potrivite sunt proiectoarele cu geam mat, dar poti folosi si alte surse, important fiind ca lumina sa fie suficient de puternica pentru a ajunge pana in varful coroanei.
  • Decoratiunile – elementele decorative pe care vrei sa le scoti in evidenta pe timpul noptii trebuie sa aiba sursa de lumina dedicata. Ca si in cazul pomilor, cel mai bun efect il obtii iluminand de la baza catre varf, fie cu ajutorul proiectoarelor, fie cu spoturi incastrate.

Culorile cele mai potrivite

Prea multe lumini in culori si intensitati diferite vor face ca gradina ta sa arate ca un balci, iar efectul va fi unul de kitsch, fara nici o valoare estetica. Exista insa cateva culori care, folosite inteligent la iluminat, pot da un aspect deosebit gradinii.

  • Galben – acest ton se potriveste foarte bine la inceput de toamna, cand frunzele incep sa rugineasca. Folosind o lumina galbena in aceasta perioada, aramiul frunzelor va capata o nuanta mai accentuata, iar gradina va arata ca un adevarat tablou de toamna.
  • Rosu – ofera frunzelor copacilor o tenta maronie, obtinandu-se un efect vizual deosebit si atunci cand este folosit pentru iluminarea obiectelor decorative sau a peretilor casei.
  • Verde – cel mai bine se potriveste cu gazonul, accentuand culoarea naturala a ierbii. Acelasi efect il vei obtine si daca vei ilumina in verde celelalte plante din gradina, dar si gardul viu.
  • Alb – daca nu vrei sa obtii niciun efect vizual special, aceasta este culoarea ideala, pentru ca pastreaza nuantele naturale ale plantelor si celorlalte lucruri aflate in gradina.

Cel mai bine este sa te orientezi catre mijloace de iluminat economice, pentru ca o gradina de dimensiuni medii luminata „ca la carte” iti poate incarca semnificativ factura la curent.

Din fericire, ai la dispozitie mai multe variante, incepand de la sursele de iluminare cu baterii, continuand cu cele alimentate cu energie solara si incheind cu cele cu senzori de miscare. Oricare din aceste solutii este mult mai eficienta decat varianta clasica, a instalatiilor de iluminat alimentate direct de la priza.

 

 

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram