Haina de blana naturala, sau nu? Cat de “eco-friendly” este de fapt blana ecologica?

7 noiembrie 2018
Autor:
Creative Webvertising

Atunci cand vine vorba despre blana naturala, in discutie intervin de cele mai multe ori aspecte legate de etica si de ingrijorarea fata de mediul inconjurator. Pentru cei care apreciaza moda, blanurile reprezinta o optiune estetica si un must-have al unei garderobe elegante in sezonul rece, insa, uneori ajung sa opteze pentru obiectele vestimentare din blana falsa, din considerente pur ecologice. Insa cat de ecologica si de “prietenoasa” cu natura este de fapt aceasta blana din plastic? Multi specialisti ai domeniului considera ca blana falsa este cu mult mai daunatoare pentru mediul inconjurator decat blanurile naturale.

Haina de blana naurala sau artificiala?

Blana naturala este o resursă regenerabilă. Cea artificiala in schimb, nu este. E realizata pe bază de petrol, cu o estimare de un galon de petrol utilizat pentru producerea a trei jachete. „Industria” de blanuri naturale ajuta la reciclarea unei cantitati mari de resturi alimentare, care in caz contrar s-ar fi pierdut fara un scop anume. Pana si blana însăși, ca material, este  biodegradabilă: așa cum orice proprietar de blană știe - fără o îngrijire corespunzătoare, se dezintegrează foarte curand. La pol opus, blana din plastic va reprezenta un deseu nedegradabil, timp de secole.

Mark Oaten, CEO al International Fur Federeation, intr-un interviu acordat unei publicatii internationale, a declarat ca “nu poate intelege cum un produs chimic (blana artificiala) ar putea avea o mai mare sustenabilitate decat un produs natural.”

Mai mult, blana artificiala va umple oceanele de si mai multe microfibre,” a declarat Jeffrey Silberman, purtator de cuvant al Fashion Institute of Technology din New York.

Ce purtam de fapt cand spunem “blana ecologica”

Blana artificiala este asociata in general cu ecologismul. Insa putini stiu ca de fapt o blana artificiala este facuta inc ele mai multe cazuri din fibre sintetice, cum ar fi acrilicul, mdacrilicul, poliesterul, nailonul, adica din plastic, iar plasticul este realizat din chimicale derivate ale petrolului si carbunelui, apa, piatra de var (conform MadeHow).

Nu cred ca este un subiect nou faptul ca plasticul este foarte dunator mediului in care traim. Un studiu realizat de The Ocean Concervany, a relevat faptul ca plasticul se gaseste in interiorul corpului a mai mult de 60% dintre pasarile ce traiesc pe langa mare, si in toate speciile de broaste testoase. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca il confunda cu  mancarea. Conform FORBES, plasticul contribuie an de an, la dispatitia multor specii de animale.

Stiati ca pana si procesul de spalare a blanii artificiale are un impact masiv asupra mediului? Cu fiecare curatare la masina de spalat, in rauri, lacuri, mari si oceane ajung peste 1.900 de microfibre de plastic, urmand a fi inghitie de vietuitoare.

haine de blana

Fast fashion sau o haina de blana naturala ce poate fi utila mai bine de 40 de ani?

Fenomenul Fast Fashion face ca o mare parte din blanurile false sa ajunga la gunoi dupa ce au fost purtate un sezon sau doua. Acestea trec prin acelasi proces precum pungile de plastic, adica raman intacte, perioada de descomunere naturala putand dura chiar si 1.000 de ani.

O haina de blana naturala, corect intretinuta si ingrijita, poate avea o durata de viata de 40 de ani, in care iti va fi alaturi la  multe tipuri de evenimente, fara sa se demodeze.

Cautati o haina de blana naturala de calitate? Va recomandam Casa de Blanuri MG, cu o traditie ce dainuie din anul 1939.

Showroom: Sos. Stefan cel Mare 46, sector 2, Bucuresti

Website: https://www.blana.ro/

 

 

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram