Globalizarea si identitatea nationala culturala

1 martie 2019
Autor:
IXPR DEVELOPMENT& CONSULTING SRL

Globalizarea si identitatea nationala culturala in context european

 

Globalizarea reprezinta unul dintre fenomenele care si-au infipt puternic radacinile si in cultura romaneasca. De la Valentine’s Day, Halloween si multe alte sarbatori imprumutate din culturile care au patruns in viata si cultura autohtona a devenit destul de greu sa se patreze intacte valorile si identitatea culturala nationala. Insa, aceasta misiune nu este atat de grea precum pare din exterior. Asociatia Identitate Culturala Contemporana (AICC) isi indeplineste cu succes misiunea de a reduce acest impactul globalizarii peste cultura romaneasca si sa aduca in atentia publicului valorile si identitatea culturala romaneasca in context european prin proiecte bazate pe informatii istorice fundamentate stiintific.

 

Ce inseamna sa ai o identitate nationala?

 

Identitatea nationala este definita prin intermediul culturii, iar oamenii au nevoie de elemente materiale, palpabile pentru a-si defini apartenenta la o anumita natiune. Produsele culturale faciliteaza acest proces, motiv pentru care, AICC s-a dedicat in totalitate lansarii unor proiecte menite sa sustina, sa dezvolte, dar si sa prezinte in cele mai pure forme istorice identitatea culturala romaneasca in context european.

Globalizarea, desi reprezinta un adversar puternic pentru identitatea natiilor, ofera si avantaje precum accesul mai facil la informatie. Dezvoltarea tehnologiei a dus la creearea unui acces liber la tot ceea ce inseamna accesibilitate la informatii, iar astfel a fost posibil sa se puna in aplicare o serie de proiecte precum amplasarea statuilor de daci in zone neconventionale sau crearea unor aplicatii ce sa ofere un acces foarte usor la informatiile istorice validate stiintific.

De asemenea, identitatea nationala este generata si de dependenta pe care o au cetatenii fata de stat. Cetatenii unui stat se identifica cu conceptul abstract de ,,natiune” fiindca sunt dependenti de acea comunitate. Globalizarea implica migratie, ceea ce presupune ca oamenii nu mai sunt atat de dependenti de propriul stat si sa aiba o viziune mai cosmopolita. Un cetatean care emigreaza nu mai este dependent de structurile statului din care provine, ci devine un individ cu un set de valori universal. Tocmai acesta este si motivul pentru care activitatea asociatiei incearca sa patrunda adanc in aceasta problema si sa nu lase sa se piarda valorile romanesti in negura vremurilor.

 

AICC o asociatie care pune in aplicare proiecte menite sa promoveze identitatea culturala romaneasca in context european

 

Datorita proiectelor lansate de AICC, oamenii au acces nelimitat la informatii validate stiintific, o serie de date care nu altereaza sub nici o forma perceptia omului asupra faptelor istorice.

Cel mai recent proiect al asociatiei, a facut posibila amplasarea unei statui de daci, mai exact un bust al lui Decebal pe Aeroportul de la Cluj, eveniment care a avut loc in prezenta dlui Florin Pirlea, presedinte executiv al asociatiei. A fost si anul Centenarului, motiv pentru care aceasta initiativa a fost mai mult decat inspirata. Astfel de initiative nu pot decat sa mentina vie importanta culturii romanesti. In plus, prin promovarea valorilor romanesti in spatiul cultural european nu face altceva decat sa le prezinte oamenilor cat de frumoasa este cultura noastra. Cu siguranta, nu putem decat sa incurajam astfel de initiative si sa ne bucuram ca exista oameni care se preocupa in mod constant sa promoveze si sa puna in aplicare proiecte menite sa nu uitam ca avem un set de valori si o cultura deosebite.

 

Echipa AICC

Presedinte

Florin Pirlea

 

Membri de onoare

Theo Nissim (CEO Gemini Solutions), Monica Pirlea

 

Consiliul Stiintific:  

Dr. Leonard Velcescu,Prof. Univ. Dr. Alexandru Barnea, Prof. Univ. Dr. Constantin C. Petolescu,  Prof. Univ. Dr. Cristian Troncotă, Dr. Liviu Țăranu, Dr. Constantin Corneanu, Prof. Univ. Dr. Sergiu Musteață,Dr. Ion Constantin

Coordonatori Proiecte

  • Oana Cerchia, Alexandru Dumitrescu, Mihai Tudorancea, Bogdan Amarghioali, Laura-Alexandra Ostafe, Ștefan Vasiliță,Viorel Marian Constan, Mihai Floroiu

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram