Gingivita- o afectiune "tacuta"

26 octombrie 2018
Autor:
Yoseo Design

Ai observat modificari asupra dintilor? Acestia par mai lungi sau gingiile sunt rosii, inflamate si par ca s-au retras? Nu neglijati acest aspect si consultati imediat un doctor stomatolog, cel mai probabil aveti gingivita, o afectiune a gingiilor, nedureroasa, dar usor de observat, ce consta in inflamarea acestora.

Cat de inofensiva pare la inceput, netratata, poate avea urmari grave, printre care si pierderea dintilor.

Un prim motiv pentru care persoanele evita sa viziteze un medic dentist este pretul. Oamenii, din cauza acestei probleme, ajung la complicatii. Nu este in regula ca acestia sa-si neglijeze sanatatea din acest motiv, deoarece consecintele acestei boli va produce costuri si mai mari.

Pentru a se putea stabili pentru gingivita tratamentul corect, trebuie inteles ce este aceasta afectiune si care sunt cauzele.

Aceasta afectiune rezulta din cauze bacteriene, din cauza anumitor factori, spre exemplu, cel mai comun fiind placa bacteriana. O igiena incorecta, sau lipsa a acesteia determina acumularea de bacterii in cavitatea bucala, ce cauzeaza inflamarea gingiei. Gingia se desprinde de dinti, formand un spatiu adanc prin care pot patrunde si dezvolta bacteriile. Acestea ataca osul in care dintii sunt fixati, provocand caderea acestora.

Mai multe studii au legat bolile de gingii, cum ar fi parodontita, la boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral. Alte rapoarte au gasit o asociere cu riscul bolii pulmonare.

Primele simptome si cele mai comune sunt gingiile rosii si inflamate, sangerarea acestora in urma periajului, sensibilitatea acestora la stimuli din mediul extern, spre exemplu reactii dureroase la frig, dulce, etc..

Daca suferiti de gingii desprinse sau retrase, respiratie urat mirositoare, dinti mobili, etc, este posibil ca boala sa fi evoluat spre parodontoza.

De mentionat faptul ca gingivita nu este un tip distructiv de boala parodontala, insa evolutia acesteia este, mai exact parodontoza.

Urmatorul pas in stabilirea pentru gingivita tratamentul adecvat, este aflarea cauzelor acesteia. Cea mai frecventa cauza o reprezinta acumularea bacteriilor din cauza igienei necorespunzatoare.
Aceste bacterii pot ajuta la protejarea gurii de colonizarea microorganismelor daunatoare, dar placa dentara poate provoca, de asemenea, degradarea dintilor si problemele parodontale, cum ar fi gingivita si paradontita cronica si infectia gingiilor. Atunci cand placa nu este indepartata in mod adecvat, ea se poate ingrosa in calcul, sau tartru, la baza dintilor, langa gingii. Aceasta are o culoare galbena. Calculul poate fi indepartat numai profesional. Placa si tartrul irita gingia, cauzand inflamarea acesteia la baza dintilor, ceea ce va provoca sangerarea acestora.

Alte cauze pot fi de natura hormonala, schimbarile din timpul pubertatii sau a menopauzei, din cauza bolilor (cancer, HIV, diabet), a unor medicamente, a fumatului, a varstei sau a unei alimentatii sarace, in vitamina C de exemplu.

In conditiile in care aveti gingivita tratamentul adecvat trebuie stabilit de catre medicul stomatolog. In conditiile in care consultati un medic dentist in momentul in care se manifesta primele simptome, gingivita poate fi prevenita si prin tratamente naturale. Printre cele mai comune astfel de tratamente se regasesc ceaiurile, de exemplu cel de sunatoare sau cel de musetel. Insa aceste tratamente naturiste nu trebuie sa inlocuiasca perierea dintilor si folosirii pastei de dinti adecvate. De asemenea, aceste tratamente trebuie recomandate de catre medicul specialist.

In urma consultului stomatologic, doctorul specialist stabileste nivelul inflamatiei, ceea ce va ajuta in stabilirea pentru gingivita tratamentul adecvat. In principal, curatarea dintilor, prin diferite tehnici, efectuate de catre medicul dentist, este principalul mod de tratare, fara a fi nevoie de o interventie chirurgicala.

Medicul stomatolog poate stabili pentru gingivita tratamentul medicamentos, ce consta in apa de gura ce are in compozitia sa antibiotice. In cazurile mai grave se poate interveni si chirurgical.

Printre cele mai comune afectiuni ale Romanilor se numara probleme dentare. Studiile arata ca unul din 5 romani nu se spala nici macar o data pe zi pe dinti. Aceasta lipsa a igienei este prima cauzei in dezvoltarea de bacterii in cavitatea bucala, bacterii ce vor cauza, mai tarziu, gingivita, ca ulterior sa se formeze parodontoza.

Aceste date statistice sunt rezultatul lipsei de educatie cu privire la igiena. Neglijenta oamenilor in legatura cu igiena lor dentara este o problema majora, mai ales ca aceste bacterii pot evolua in complicatii si pot fi transmise si altor persoane.

O alta problema majora o reprezinta conceptia majoritatii persoanelor de "Nu ma doare, nu ma duc". In cazul gingivitei, este o greseala enorma, deoarece gingivita nu se manifesta prin durere. Populatia trebuie informata cu privire la aceasta afectiune si la importanta unui consult stomatologic. Numai un medic stomatolog poate stabili diagnosticul potrivit si in caz de gingivita tratamentul adecvat.

In cazul in care se manifesta vreunul dintre simptomele mentionate mai sus, mai precis sangerarea gingiilor si inflamarea acestora, trebuie efectuata o vizita imediata la medicul stomatolog pentru a putea stabili diagnosticul si a oferi un tratament adecvat.

Consultarea unui medic dentist nu trebuie facuta doar in cazul in care apar nereguli la nivelul cavitatii bucale, ci anul, pentru a preveni posibilele afectiuni ale gingiilor sau a dintilor. Gingivita apare la dintii ce sunt sanatosi, iar multe persoane, ce sunt afectate de aceasta boala nu prezinta vreun simptom. O alta problema cu care se confrunta romanii o reprezinta cariile dentare, provenite tot din lipsa igienei corecte dentare.

In urma unui consult stomatologic, medicul specialist va recomanda pentru gingivita tratament naturist sau tratament medicamentos. Primul va fi prescris in cazul in care afectiunea nu este avansata, sau doar pentru a preveni aparitia gingivitei. In cel de al doilea caz, situatia este mai agravata. In cazuri extreme, medicul dentist poate interveni si chirurgical. Gingivita, in cele mai multe cazuri, poate fi prevenita printr-o buna igiena orala, cum ar fi un periaj mai lung si mai frecvent, folosirea atei dentare si, in plus, o apa de gura antiseptica poate ajuta.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram