Ghidul Meseriasului: Incaltamintea de lucru adecvata si clasele de siguranta

10 august 2021
Autor:
Content SEO

 

In timp ce lucrezi, picioarele sunt printre cele mai expuse loviturilor si accidentelor. Prima si cea mai importanta masura de siguranta pe care o poti lua este alegerea unui tip de incaltaminte adecvat. Institutiile care se ocupa cu securitatea la locul de munca trateaza cu maxima seriozitate acest aspect, stabilesc anumite criterii pentru confectionarea echipamentului si impun purtarea corecta a acestuia, de la incaltaminte pana la casca de protectie si accesorii. Iata cateva tipuri de incaltaminte de lucru si modul in care te protejeaza in functie de specificul activitatii tale.

Criterii care conteaza

In alegerea tipului de incaltaminte de lucru, criteriul de siguranta primeaza. Insa nu este unic. Avand in vedere ca vei fi echipat timp de cateva ore, timp in care lucrezi in diverse conditii, comoditatea este cel putin la fel de importanta. Incaltamintea nu trebuie doar sa se potriveasca din punct de vedere al marimii, ci si sa permita piciorului sa se miste, sa respire si sa-l protejeze de rani si iritatii, nu doar de factorii externi. Nici designul nu este un capitol de ignorat, materialul si forma pantofului contribuind la confortul celui care il poarta. Atunci cand comanzi, ia in calcul macar o jumatate de numar in plus si tine cont daca incaltamintea va fi purtata peste jambiere sau sosete groase. Calitatea si rezistenta materialelor este importanta pentru a preveni o uzura prematura.

Cum alegi incaltamintea potrivita

Mediul in care lucrezi este definitoriu pentru alegerea echipamentului de incaltat. Acolo unde activeaza in acelasi loc oameni si echipamente mecanizate creste riscul producerii unor accidente. Intrucat zona degetelor de la picioare este printre cele mai expuse, vei avea nevoie de pantofi de protectie cu bombeu metalic. In mediile industriale, cu pardoseli netede acoperite de lichide sau grasimi, talpa trebuie sa fie antiderapanta. In atelierele mecanice, unde pe pardoseala pot exista obiecte contondente, talpile trebuie sa fie clasificate anti-perforatie. Acolo unde apare riscul unor descarcari electrice, metalul trebuie sa lipseasca inclusiv din intarituri, fiind inlocuit cu plastic rezistent. De asemenea, materialul bocancilor trebuie sa fie electroizolant. Pentru mediul exterior sau interior cu umezeala vei avea nevoie de incaltaminte impermeabila. Greutatea este, de asemenea, un criteriu important, mai ales pentru lucratorii care au nevoie de mobilitate.

Clase de siguranta

Standardul international care reglementeaza criteriile de siguranta ale incaltamintei de lucru este EN ISO 20345 din anul 2011. Pentru a fi certificat conform standardului, echipamentul trece prin anumite teste de rezistenta la impact, la comprimare si antiperforare.

Incaltaminte cu bombeu metalic

Pentru incaltamintea cu bombeu metalic, clasele de siguranta variaza progresiv de la SB pana la S5. SB este orice tip de pantof cu bombeu rezistent la impact si antiderapant. S1 are in plus zona calcaiului inchisa, criterii de absorbtie a energie in aceasta zona si proprietati antistatice. S1P ar si talpa rezistenta la penetrare. Pe langa cele de mai sus, S2 este impermeabil timp de 60 minute. Pentru S3, talpa exterioara este in relief, de asemenea rezistenta la penetrare. Incepand de la S4, absorbtia apei se face fara limita de timp. S5 este criteriul maxim de siguranta, cu toate caracteristicile de mai sus plus talpa confectionata in relief.

Incaltaminte fara bombeu metalic

OB este incaltaminte cu talpa antiderapanta. O1 are calcaiul inchis, asigura absorbtia energiei in aceasta zona si proprietati antistatice. O2 rezista la penetrare si la contactul cu apa timp de 60 de minute.

Alte simboluri

Pe talpa produsului sau pe documentele de ambalaj mai sunt specificate si alte criterii pe care este bine sa le cunosti: P (rezistenta la penetrare); C (conductivitate); A (antistatic); I (electroizolant); HI (izolare termica a talpii); CI (izolare impotriva frigului); E (absorbtia energiei in zona tocului); WR (rezistenta la apa); M (protectie metatarsian); AN (protectie glezna); WRU (rezistenta la penetrare sau absorbtie apa in partea superioara); CR (rezistenta la taiere); HO (rezistenta la caldura a talpii exterioare); SRA (talpa din placi ceramice acoperite cu sulfat de sodiu); SRB (talpa din otel acoperit cu glicerina); SRC (talpa din placi ceramice acoperite cu sulfat de sodiu plus otel acoperit cu glicerina).

Alegerea echipamentelor de protectie potrivite este un aspect important al desfasurarii activitatii in conditii de siguranta. Dincolo de respectarea rigorilor legii, este esential ca fiecare parte a corpului sa fie protejata de factorii externi si interni la care este supusa. Incaltamintea nu face exceptie, deoarece trebuie sa-ti asigure stabilitate in orice conditii.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram