Ghid de cumparare al bicicletelor pentru copii

bicicleta copii

Miscarea este esentiala pentru organism si nu doar ca mentine o conditie fizica buna, un tonus, insa in cazul copiilor contribuie si la o dezvoltare armonioasa. Daca bicicleta este preferata la scara larga, aceasta cunoaste popularitate mai mult la copii. Sunt printre primele dotari dorite, fie ca vor fi sub forma unor triciclete sau clasicelor biciclete, cu sau fara roti ajutatoare.

Pentru parintii preocupati de tipuri de biciclete copii iata si un succinct ghid despre cum sa fie ales modelul potrivit.

Bicicleta in functie de varsta

O bicicleta este introdusa in programul unui copil incepand cu primul an. Pana la varsta de 4 ani aceasta ar fi indicat sa nu dispuna de pedale, pentru ca o astfel de miscare cere coordonare. O alternativa aici o reprezinta tricicletele. Cu presiune in anvelope cat mai mica, acestea sunt prima etapa de cunoastere a ceea ce inseamna bicicletele asa cum le stim cu totii.

Pentru cei mai activi din fire, intre 3 si 5 ani, se poate lua in considerare achizitia unei biciclete cu roti de pana la 16 inci. Acestea au de regula si roti ajutatoare, fiind potrivite pentru copii cu inaltime de pana la 100 cm; la cele de 16 inci vorbim deja de inaltime de pana la 115 cm, cu sau fara roti ajutatoare. O caracteristica aparte la aceasta categorie este si protectia la lant.

Categoria de varsta de 5 si pana la 8 ani inseamna mai degraba varietate de optiuni. Cu roti de 18 inci, acestea sunt recomandate pentru copii ce au inaltime maxima de 1,25 m. Deja modelele includ transmisie complexa, schimbator de pinioane, au 7 viteze. Atentie si la greutatea bicicletei; pentru o astfel de varsta se recomanda un maxim de 10 kg. Pentru a va incadra in aceasta limita poate ar fi mai bine sa achizitionati o bicicleta cu transmisie single speed.

Mai departe, la roti de 24 de inci ne putem gandi ca biciclistii potriviti vor fi cei intre 8 si 11 ani, cu o inaltime de pana la 1,55 m. Modelele la aceasta categorie sunt dintre cele mai complexe, pot avea sisteme de transmisie complete, suspensii performante, frane pe disc.

Pentru cei care depasesc pragul de 11 ani se poate face trecerea la biciclete de 26 inci. Dar desigur ca sunt si aici diverse modele. Este indicat ca dimensiunea de cadru sa nu fie mai mare de 14 inci, cu ghidon scurt.

Echipament complet

Placerea pedalatului trebuie insotita de grija absolut fireasca legata de protectie. Pentru incepatori indeosebi se impune nevoia de genunchiere, cotiere, de casca si manusi speciale. Nu spune nimeni ca invatatul mersului pe bicicleta este absolvit de cazaturi, iar in functie si de varsta biciclistului nu se va dori o eventuala teama dezvoltata pe aceasta tema.

Echipamentele de protectie sunt si ele adaptate pe categorii de varsta, iar magazinele specializate nu duc lipsa de stocuri. Asadar, alegeri sunt de unde sa le faceti.

In concluzie, pentru placerea si beneficiile pedalatului, achizitia unui model de bicicleta se impune. Insa nu va grabiti sa vedeti copilul capabil sa pedaleze pe un model mare. Conteaza mai intai acomodarea, invatatul pe doua roti, confortul si placerea timpului petrecut astfel.