Ghid: cum putem face o cafea perfecta?

5 ianuarie 2017
Autor:
Maria

Cu totii iubim cafeaua. Dimineata, la amiaza, uneori chiar si seara, cafeaua este deliciul nostru personal care ne ajuta sa ne relaxam si de cele mai multe ori ne ajuta sa ne concentram. Inainte de a trece la ghidul pe care ne-am propus sa-l postam astazi, haideti sa trecem in revista cateva lucruri cu privire la cafea, prajirea si prepararea sa.

Conform Cafe Star Romania, toata cafeaua provine de la tropice, intre tropicul racului si tropicului capricornului, avand similitudini regionale pe baza originii lor (Americile, Africa, Indonezia, Hawaii, Caraibe). Fiecare regiune are caracteristici individuale unice, care sunt reliefate printr-o prajire potrivita.

Prajitul cafelei reprezinta procesul de convertire a amidonului complex intr-un zahar caramelizat intr-un mediu incalzit controlat, in general, intre 15 si 20 de minute, intre 210 si 225 de grade Celsius. Fiecare producator de cafea are un profil unic de prajire, ca rezultat al compozitiei chimice si a continutului de umiditate a soiului. Specialistii lor vor stabili perioada pentru fiecare prajire, pentru a nu rezulta grasime daca prajitul nu se face la capacitatea maxima, nici pentru a nu se obtine un gust ars, foarte acid, dur, daca prajirea este prea tare.

Prajitul la capacitate maxima este o greseala usor de facut, deoarece cafeaua trebuie scoasa inainte sa fie finalizata. In general, cafeaua supra prajita ajunge in categoria prajitului francez, pe care unele companii au reusit sa o promoveze cu succes ca fiind un produs superior. Totusi, ea este o greseala conform specialistilor in cafea. In scop informativ, va la aici un link catre un documentar bun pe aceasta tema.

Cum iti place cafeaua? Iata cateva caracteristici pe care sa le iei in considerare:

  • Aciditatea – Senzatia de uscaciune din cerul gurii, dar si de pe marginile acesteia. Aceasta este o calitate atragatoare, care nu trebuie confundata cu amarul (care este vazut ca fiind o trasatura negativa a cafelei). Aciditatea creeaza un gust revigorant, intens, caracterizat de note de citrice ori de fructe. Fara ea, cafeaua ar avea un gust insipid.
  • Aroma – Fara aroma, am putea sa simtim doar dulcele, amarul, acrul si saratul. Astfel putem percepe diferentele subtile, ca cea florala, de alune ori de fructe.
  • Corpul – Felul in care cafeaua se simte in gura, vascozitatea si greutatea. Cel mai bun mod de a-l descrie este comparatia dintre cum se simte in gura laptele integral si apa. Daca nu esti sigur de nivelul corpului din diferite cafele, adauga o cantitate egala de lapte fiecareia, iar cea care are corpul cel mai greu isi va pastra mai mult din aroma atunci cand este diluata.
  • Gustul – Aceasta este perceptia per total a celor trei caracteristici de mai sus. Gustul poate fi bogat (corp intreg), complex (cu mai multe gusturi) ori egal (nicio caracteristica nu este mai pregnanta).

Bazele pentru o cafea buna sunt clare, o sursa buna, prajita cum trebuie, depozitata corespunzator, apa incalzita cum trebuie, un recipient in care sa o faci (cam orice model merge) si putina rabdare. In rest, cam orice altceva este marketing. Poti sa faci o cafea extraordinara daca pui “ce trebuie” in ea, daca o iei de pe foc atunci cand trebuie si utilizezi un truc invatat in urma cu cativa ani. Haideti sa vedem mai pe larg.

Ce ne trebuie pentru o cafea buna?

Cafeaua potrivita: poti alege dintr-o gama larga de varietati de cafea si de amestecuri sau iti poti face propriul amestec. Amestecul te lasa sa-ti adaugi cantitatea potrivita din ceea ce iti doreste organismul: corp intreg, acra, neagra etc. Sa nu-ti fie frica sa te joci si sa experimentezi,

Depozitarea corespunzatoare: Cafeaua buna incepe cu boabe bune. Depoziteaza-ti boabele de cafea sau cafeaua proaspat macinata intr-un vas etans, care va fi tinut intr-un loc uscat si racoros. Nu o pune in frigider sau congelator. Exista pe piata o gama foarte larga de cutii special concepute pentru depozitarea cafelei, care sunt foarte bune.

Apa pura: Este un fapt cunoscut ca daca apa este mai pura, cafeaua va fi si ea mai buna. Fa-ti cafeaua cu apa proaspat filtrata pentru a maximiza caracteristicile aromei.

Echipamentul potrivit: Exista multe posibilitati exotice, dar preferam sa folosim filtrele de hartie ori presa franceza pentru a ne face cafeaua. Cand ne grabim, putem folosim presa franceza. In rest, suntem de parere ca filtrele de hartie ne ofera cea mai buna cafea.

Filtru de calitate: Alege doar filtrele nealbite sub forma de con, de calitate, realizate din hartie de calitate.

Masura potrivita: O lingura pentru fiecare 250 de ml de apa, dar poate varia avand in vedere gustul personal si boabele.

Macinarea potrivita: Fiecare proces necesita diferite tipuri de macinare – de exemplu, filtrele de hartie cer o macinare mai fina decat presa franceza.

Timpul necesar: Nu te grabi, dar ai grija nici sa nu extragi prea mult din boabe. Nu lasa boabele sa stea prea mult in apa.

Curatenia: Ai grija sa-ti cureti filtrul frecvent pentru a indeparta reziduurile de ulei si de depozite de minerale care se aduna odata cu utilizarea.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram