fbpx

SFATURI pentru “a trata” GELOZIA intr-o relatie

Se spune ca atunci cand iubesti cu adevarat, inevitabil simti la un moment dat fiorii geloziei. Problema apare atunci cand partenerul crede ca manifestandu-si gelozia la tot pasul este un mod de a-ti arata cat ii pasa de tine. Nimic mai gresit!

Este adevarat: cu cat iubim mai mult o persoana, cu atat ne pasa de ea si orice amanunt ne afecteaza intr-o mai mica sau mai mare masura. Teama de a nu o pierde creste si cateodata ne face sa uitam notiunea realitatii si incepem sa vedem lucrurile diferit fata de cum sunt de fapt. Nu realizam ca tocmai prin aceasta atitudine riscam sa o pierdem…

Sunt si persoane care pur si simplu nu isi pot stapani accesele de gelozie si nu de putine ori s-a auzit despre cazuri socante, in care lucrurile s-au terminat dramatic pentru unul din parteneri. Scuzele celuilalt, dupa gratii, erau de cele mai multe ori: ” O iubeam prea mult…daca nu era cu mine, mai bine moarta”.

Insa lucrurile nu trebuie sa ajunga la aceasta extrema. Exista si situatii in care, comunicand si investind multa incredere in relatie, s-au “tratat” persoane geloase din fire. Conform site-ului E-cs, trebuie urmati doar cativa pasi care iti vor duce relatia pe drumul cel bun:

  1. Intai de toate, fii sigur ca te-ai facut inteles inca de la inceput cu privire la lucrurile pe care le tolerezi la comportamentul partenerei. De exemplu: daca te deranjeaza ca ea sa iasa la o cafea cu un alt barbat, desi iti spune ca sunt doar buni amici, e cazul sa ii spui dinainte ca acest lucru sa se intample. Sunt persoane carora li se pare obisnuit si altele care nu ar accepta nici in ruptul capului, de aceea ea nu are cum sa stie daca tu nu o informezi cu privire la acest aspect, astfel evitand o situatie neplacuta pentru amandoi.
  2. Determina cauzelecare ti-au trezit gelozia. Daca ai fost inselat intr-o relatie anterioara este posibil sa fi dezvoltat teama de a nu trece prin momentele acelea dureroase si ai devenit adeptul vorbei “Daca m-am fript cu supa, suflu si-n iaurt!”…Nu este deloc corect fata de partenera ta actuala, care nu are de ce sa suporte repercusiunile actiunilor celeilalte. Din moment ce ai mers mai departe cu o noua relatie, intelept ar fi sa lasi deoparte “fantomele” trecutului si sa oferi incredere persoanei de langa tine.
  3. Ancoreaza-te in realitate! Scenariile din capul tau pot concura cu cele din filmele de la Hollywood, asa ca, inainte de a incepe sa arunci cu acuze, stai putin si analizeaza situatia “la rece”. Este bine sa ceri si o parere obiectiva, cum ar fi sfatul unui prieten comun. Te-ar surprinde sa afli ca ea are un comportament ideal si ca esti centrul universului, dar pe de alta parte, tu esti exagerat si vezi pericolul acolo unde nu e, pornind certuri care nu isi au rostul.
  4. Nu in ultimul rand, aminteste-ti ca impreuna aveti o relatie, o legatura sentimentala la care trebuie sa lucrezi, lasand posesivitatea care te caracterizeaza deoparte. Exista o vorba care spune ca “dragoste cu forta nu se poate”, deci fii sigur ca daca este cu tine o face pentru ca asta simte si acest lucru ar trebui sa iti dea incredere. Tu nu ai un contract de proprietate asupra ei, iar daca ea va afla ca acesta este punctul tau de vedere, exista toate sansele sa isi doreasca sa “evadeze”…