GALERIILE KRETZULESCU – Istorie si Arta in centrul Bucurestiului!

De la Hanul Kretzulescu la GALERIILE KRETZULESCU

Vestitetele Galerii Kretzulescu – Calea Victoriei 45, Sectorul 1 Bucuresti

Situate pe Calea Victoriei, acestea au fost construite dupa planurile cunoscutului architect interbelic G. M. Cantacuzino. Inainte ca Galeriile Kretzulescu sa fie construite, bucurestenii se puteau bucura de Hanul Kretzulescu, o cladire care gazduia magazine si camere.

Intr-adevar, dupa anul 1938 zona respectiva a suferit transformari radicale. Sunt elaborate de catre Primaria Municipiului Bucuresti o serie de planuri privind sistematizarea zonei Palatului Regal. In anul 1938 este demolata cladirea hanului Kretzulescu. Ulterior este construit, de catre arh. G.M.Cantacuzino, blocul la parterul caruia se gaseste libraria „Dacia”, fosta librarie Buchholz.

Blocul Kretzulescu (nr. 45).  se remarca prin galeriile sale care gazduiesc eleganta librarie Humanitas. Pe peretele blocului o placa comemorativa este dedicata lui Mihail Eminescu care a lucrat în redactia Romaniei Libere din acel loc. Imobilul Kretulescu este inspirat de arhitectura clasica italiana si are la parter un portic cu arce în plin centru în spatele caruia se afla magazine. Fatada corpului de colt este subliniata de pilastri cu capiteluri compozite. Imobilul a adapostit în anii comunismului activitati ale agentiilor cu functii de politie politica. La etajul întai spre Calea Victoriei doua dintre ferestre sunt extinse pana la nivelul planseului, pentru a permite introducerea de echipamente voluminoase.

 

Sursa: GetLokal.ro