fbpx

G DATA descopera spyware preinstalat pe smartphone uri de top

Peste 1,9 miliarde de oameni din intreaga lume folosesc smartphone-uri in 2015 (sursa: eMarketer). In-sa multi oameni nu stiu exact ce poate divulga un dispozitiv mobil unor terte parti cu privire la propri-etarul sau. Dupa dezvaluirile despre functiile extinse de spionaj ale smartphone-ului Star N9500, ex-pertii de securitate G Data au urmarit subiectul si au publicat o actualizare in ultimul raport Mobile Malware. Peste 26 de modele de la producatori cunoscuti, cum ar fi Huawei, Lenovo si Xiaomi au pre-instalate functii de spionaj in firmware. Spre deosebire de dispozitivele Star, expertii G Data sus-pecteaza intermediari aflati in spatele acestei actiuni, care, prin modificarea software-ul dispozitivului, sustrag datele utilizatorilor si injecteaza publicitate de pe urma careia sa castige bani.

“Se estimeaza ca aproximativ 2,5 miliarde de oameni din intreaga lume folosesc un smartphone sau o tableta pentru a fi online. Chat-ul, navigarea pe Internet si cumparaturile online sunt posibile in orice moment si de oriunde, datorita smartphone-urilor si tabletelor. In paralel cu aceasta evolutie, numarul de aplicatii malware a crescut brusc in ultimii trei ani. Pe parcursul anului trecut am observat o crestere semnificativa a dispozitivelor care sunt echipate cu spyware si malware la nivel de firmware.”
Christian Geschkat, responsabil al echipei de solutii mobile de la G DATA

Record negativ: peste un milion de mostre de malware de Android noi in sase luni

In al doilea trimestru al 2015, expertii au analizat 6.100 de mostre malware in fiecare zi. Prin compara-tie, in primul trimestru al anului 2015 nivelul a fost de aproape 4.900 de aplicatii malware. Aceasta re-prezinta o crestere de aproape 25%. Prima jumatate a anului a depasit deja toate recordurile anteri-oare – peste un milion de mostre de malware noi (1.000.938) au fost descoperite in termen de doar sa-se luni. In prima jumatate a anului, analistii au descoperit deja aproape la fel de multe cazuri de mal-ware de Android ca in intreg anul 2013. G DATA estimeaza ca vor exista peste doua milioane de noi aplicatii malware pana la sfarsitul anului.

Previziuni suplimentare

 Anul recordurilor negative: In a doua jumatate a anului 2015, expertii asteapta inca o crestere semnificativa a cazurilor de malware de Android. O cifra de peste 2 milioane de mostre noi de malware este posibila.
 Malware-ul de Android este din ce in ce mai rafinat: “companiile” IT de hacking dezvolta o gama larga de malware pentru servicii de informatii si guverne. Experti de securitate se asteapta ca infracto-rii sa exploateze bazele de date obtinute in urma unor atacuri cibernetice si sa dezvolte un numar mare de malware de Android.