Foraje puturi apa pret

In cautarea unui pret rezonabil, deseori, formam o multime de numere de telefoane si comunicam cu o serie de consultanti ai firmelor respective, sperand sa primim un raspuns exact. Este insa o intrebare dificila, iar raspunsul concret necesita o serie de investigatii, care vor estima costul forajului.

Printre factorii ce determina pretul, enumeram:
• Duritatea solului, factor ce va determina tipul de foraj si marimea acestuia;
• Debitul de apa necesar, conform caruia se va decide si diametrul tubarii;
• Adancimea acviferelor
• Materialele necesare;
• Probleme ce tin de dificultati suplimentare in accesul utilajului;
• Masuratorile necesare.

Pentru forajele private pretul va fi mai mic decat pentru cele profesionale, fiindca va include cheltuieli minime de deplasare si va solicita o instalatie de foraj minima, va oferi doar un debit suficient de apa si nu va tine cont de prevederile tehnice necesare. In schimb, un foraj profesionist va costa mai scump, fiindca are nevoie de utilaje mari, materiale suplimentare pentru a asigura rezistenta si durabilitatea constructiei, dar si longevitatea ei.

Trebuie sa mentionam ca nu exista un pret standard pentru foraje fantani, acesta fiind determinat in urma masuratorilor si estimarilor procesuale. Iar daca vi se par exagerate preturile, vom incerca sa va convingem de dificultatea lucrarilor de forare, determinate de:
• Utilajele si instalatiile complexe;
• Activitatea in diverse teritorii cu diverse tipuri de sol;
• Varietatea materialelor utilizate;
• Dificultati tehnice, ce necesita operatiuni dificile;
• Folosirea instrumentelor de masurare si control.

Nici un proces de forare nu este scutit de riscuri si situatii imprevizibile, care maresc durata de timp si pot afecta partea financiara a clientului. Printre cele mai frecvente se numara prinderi, ruperi si deformari ale componentelor utilajului de forat, determinate de numeroase cauze: zonele greu accesibile, mai ales cele de roca sau cele cu inclinare mare; deficiente ale utilajului ca urmare a conditiilor naturale in care se lucreaza; diametrul necorespunzator al gaurii etc. Daca defectele de ordin tehnic sunt rezolvabile prin utilizarea instrumentelor speciale, atunci manifestarile eruptive sunt mai greu de prevenit, insa impactul lor este destul de simtitor.

Astfel, ajungem la concluzia ca forajul nu este un simplu proces de sapare, el necesitand, in primul rand, cunostinte bine fumndamentate teoretic si verificate practic, dar si abilitati de calcul, coordonare, prevenire si solutionare a problemelor (daca acestea apar). Firma executanta a lucrarilor isi asuma responsabilitatea pentru fiecare decizie luata si va asigura un rezultat final de calitate. Din acest considerent, merita sa judecam asupra riscurilor si a strategiilor de efectuare a forajelor, dar si a costurilor pe care acestea le implica.