Florina Trif respecta cu sfințenie tradițiile de Paște

Artista a îmbrăcat fără să stea pe gânduri costumul popular și s-a apucat de treabă. Aceasta a început să plămădească aluatul pentru cozonaci, drobul, pasca, să înroșească ouăle și să prepare friptura de miel, având însă și ajutoare de nădejdie în bucătărie. Astfel, Florina Trif s-a asigurat că ziua Sfintei Sărbători nu îi va lipsi nimic de pe masă. Totodată, artista ne-a mărturisit și câteva din tradițiile din zona Huedinului, unde pasca, ouăle roşii şi mielul constituie elemente purtatoare ale simbolului sacrificiului pascal şi al Învierii, al regenerării, al purificării şi al veşniciei, fiind alimente consumate sacramental. În dimineaţa primei zile de Paşti, potrivit artistei, toţi membrii familiei se spală pe faţă cu apă dintr-un vas în care au fost puse un ou roşu, un ban de argint şi o crenguţă de busuioc, spunând: “Să fiu sănătoasă şi obrazul să-mi fie roşu ca oul”, apoi se trece peste faţă moneda de argint, zicând: “Să fiu mândruă şi curată ca argintul şi văzută ca busuiocul”, fiecare gest ritualic al sărbătorii având o simbolistică aparte.
Florina Trif, o interpretă de seamă a cantecului popular și înflăcărată iubitoare de folclor, și-a lansat recent al doilea album din carieră intitulat „Mândră ești vlădeasă-n lume”.