Fizioterapia – tehnica de recuperare medicala non-invaziva

fizioterapie

Fizioterapia ajuta la restabilirea miscarii si functionarii atunci cand cineva este afectat de leziuni, boli sau dizabilitati. De asemenea, va poate ajuta sa reduceti riscul de ranire sau de imbolnavire in viitor.

Cand se utilizeaza fizioterapia?

Fizioterapia poate fi utila persoanelor de toate varstele cu o gama larga de conditii de sanatate, inclusiv probleme care afecteaza:

  • oase, articulatii si tesuturi moi – cum ar fi  dureri de spate , dureri de gat , dureri la umar si  leziuni sportive
  • creierul sau sistemul nervos – cum ar fi problemele de circulatie care rezulta dintr-un accident vascular cerebral ,  scleroza multipla (MS) sau  boala Parkinson
  • inima si circulatia  – cum ar fi reabilitarea dupa un  atac de cord
  • plamanii si respiratia – cum ar fi  boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si  fibroza chistica

Fizioterapia va poate imbunatati activitatea fizica ajutand in acelasi timp la prevenirea altor vatamari. Este asigurata de specialisti instruiti si reglementati, numiti fizioterapeuti. Fizioterapeutii lucreaza adesea ca parte a unei echipe multidisciplinare in diferite domenii ale medicinei si setarilor, printre care:

  • spitale;
  • centrele comunitare de sanatate sau clinici, pe care le gasiti in orasul dumneavoastra. De exemplu sunt foarte multe clinici care ofera servicii de fizioterapie in Bucuresti.

Ce fac fizioterapeutii

Fizioterapeutii considera organismul ca un intreg, mai degraba decat sa se concentreze doar asupra aspectelor individuale ale unui prejudiciu sau a unei boli. Unele dintre principalele abordari utilizate de fizioterapeuti includ:

  • educatie si consiliere – fizioterapeutii pot oferi sfaturi generale despre lucruri care va pot afecta viata de zi cu zi, cum ar fi postura si tehnicile de ridicare sau de transport adecvate pentru a preveni ranirile;
  • miscare, exercitii personalizate si consiliere privind activitatea fizica – pot fi recomandate exercitii pentru a va imbunatati sanatatea si mobilitatea generala si pentru a consolida anumite parti ale corpului;
  • terapia manuala – in care fizioterapeutul foloseste mainile pentru a ajuta la ameliorarea durerii si rigiditatii si pentru a incuraja o miscare mai buna a corpului.