Final de proiect la ADV

1 aprilie 2016

Prin acest proiect, s-au realizat activitati complexe pentru imbunatatirea integrarii sociale si profesionale a tinerilor cu varste cuprinse intre 16-29 ani, din grupuri vulnerabile din jud. Iasi, Vaslui, Constanta si Mures, in special din mediul rural.

Astfel, 425 tineri cu varste cuprinse intre 16-29 ani, dintre care 66 de etnie roma, au primit servicii de asistenta psiho-sociala prin intermediul programelor dezvoltate de catre cele 7 ONG-uri partenere:
• consiliere, orientare si formare profesionala pentru tineri la risc cu accent pe tineri cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA, tineri de etnie roma, proveniti din sistemul de protectie al copilului, formare IT (ADV Romania);
• asistenta psihosociala pentru prevenirea si combaterea efectelor abuzului, neglijarii, exploatarii si a oricaror forme de violenta, inclusiv prevenirea traficului de persoane si asistenta victimelor pentru tineri separati de unul sau ambii parinti si membrilor familiilor acestora (Alternative Sociale);
• dezvoltarea abilitatilor parentale la tineri (parinti sau viitori parinti) in vederea prevenirii abuzului asupra copiilor si a abandonului familial (Asociatia Salvati Copiii);
• dezvoltarea abilitatilor de viata si de mediere pe piata muncii, inclusiv componenta de branding personal si planificare cariera (Fundatia COTE);
• sprijin psiho-social, pentru tineri cu tulburari de comportament, adictii si boli cronice (Fundatia Serviciilor Sociale Bethany);
• dezvoltare de abilitati de viata independenta in cadrul Clubului Tinerilor, inclusiv pentru cei cu dizabilitati (Fundatia Star of Hope Romania). Serviciul Clubul Tinerilor a fost dezvoltat dupa modelul ADV Romania;
• consiliere psiho-sociala si educationala, inclusiv servicii de dezvoltare a deprinderilor pentru o viata independenta, educatie parentala si antreprenoriala pentru tineri la risc, inclusiv de etnie roma (Fundatia World Vision).
Pentru 50 de tineri din mediul rural din cele doua judete au fost organizate doua Scoli de vara, ce au avut rolul de a forma si consolida anumite abilitati personale, de relationare, de auto-cunoastere si dezvoltare a abilitatilor de viata independenta, precum si de a consolida cunostinte in domenii de interes pentru tineri.

Au fost derulate 185 caravane/trasee in 174 comunitati rurale din jud. Iasi si Vaslui (la solicitare, caravanele au revenit in 5 comune din jud. Iasi, respectiv 6 comune din jud. Vaslui). Campaniile au fost realizate mai ales in scolile si liceele din comunitatile rurale, fiind informati aproape 10.000 de tineri in aceste caravane.
Pentru ca ONG-urile doresc sa continue relatia cu asistentii sociali si cadrele didactice, au fost organizate 10 vizite de studiu la organizatiile partenere din proiect pentru 180 specialisti din cele doua judete. In acelasi scop, 100 de asistenti sociali si 100 cadre didactice din mediul rural din jud. Iasi si Vaslui au participat la cursuri de instruire cu scopul de a le creste competentele profesionale in lucrul cu tinerii pe urmatoarele teme: „Educatie pentru sanatate”, „Prevenirea consumului de alcool”, „Educatie parentala”, „Prevenirea traficului de persoane si a violentei domestice”, ”Consiliere si orientare in cariera”, „Prevenirea abandonului scolar”.
Acestia stiu acum cum sa sprijine elevii si, la nevoie, ce servicii pot fi accesate pentru a primi sprijin specializat.
Valoarea proiectului a fost de 2.454.933,99 lei, din care 245.493,40 lei - cofinantarea partenerilor ca si contributie proprie.

Deoarece prin proiectul ”Parteneriat pentru incluziune!” s-a ajuns in zonele cele mai afectate de lipsa serviciilor sociale, impactul fiind major si implementat corect, a fost acceptata prelungirea finantarii pentru urmatoarele sase luni.

Caravana mobila

Experienta mersului comuna cu comuna, in cele doua judete, a fost nepretuita pentru echipa de proiect si speram si pentru cei pe care i-am informat.

Iata cateva experiente din campaniile realizate pe tema educatiei sexuale, indiscutabil de mare inters si necesitate:

• Mai cred in abstinenta! Caravana mobile s-a oprit si la Puiesti, Judetul Vaslui. La discutia cu privire de educatia sexuala, am gasit 5 adolescenti care cred ca totusi e bine sa nu-ti incepi viata sexuala inainte de casatorie. A fost interesanta decoperirea doarece avem tendinta de a generaliza opinia ca abstinenta nu mai asta conduit tinerilor. Asadar, am gasit insule de inocenta si puritate acolo unde nu ma asteptam! (Sebastian Ghica, expert caravana mobile Fundatia COTE)

• Uneori, rasetele ascund nestiinta! Domnul Director al scolii din T. a cerut in mod expres prezentarea temelor Educatie sexuala si Orientare scolara, precizand ca “avem multe cazuri de abandon scolar datorita faptului ca multe dintre elevele noastre sunt acum mamici si cred ca daca nu facem acum ceva pentru acesti copii, cred ca va fi prea tarziu….Acelasi domn a specificat ca profesorilor nu le permite timpul si curricula sa discute cu elevii despre aceste subiecte”. La sesiunea de informare au participat elevi de clasa a VII si a VIII-a; nu cunosteau care sunt bolile cu transmitere sexuala, a fost un subiect care a starnit rasul, motiv care a facut grupul sa fie galagios si greu de controlat. Am constatat ca majoritatea elevilor provin din medii sarace, familii nevoiase, in care alcoolul este sursa depasirii tuturor lipsurilor, copiii aflati in grija bunicilor, a rudelor, deoarece unul sau chiar ambii parinti sunt plecati in strainatate…(Alina Ciobanasu -expert ecchipa mobila Fundatia Star of Hope Romania)

• Informatia poate sa o fereasca de abuz! De multe ori informatia, ajunsa la timp si la cine trebuie, poate schimba o viata. Un exemplu am intalnit la Coroiesti, jud. Vaslui, unde asistentul social de la Primarie chiar ne-a cerut ajutorul: “una dintre fetele participante la campania dvs. de informare are o sora care a fost violata. M-am gandit ca e bine ca aceasta tanara (sora victimei) sa afle despre educatie sexuala si despre prevenirea violentei sexuale, tocmai pentru a se feri la timp de pericolele existente” - ne-a spus asistentul social al comunei Coroiesti, jud. Vaslui. (Diana Vasiliu- expert caravana mobila ADV Romania)

• Informatii printre ...carti. In biblioteca plina de carti a comunei Iana, jud. Vaslui (care a gazduit campania noastra de informare cu tema “Educatie sexuala si contraceptiva), am intalnit un tata ingrijorat de viitorul fiicei lui, o adolescenta rebela (dupa spusele tatalui), care nu mai asculta de sfaturile mamei sale. Disperat, tatal vrea sa se implice in educatia sexuala a fiicei sale, dar nu stie cum. De aceea, ne-a solicitat ajutorul in ceea ce priveste metodele de comunicare si transmitere a acestor informatii pe care le considera de mare importanta. (Diana Vasiliu- expert caravana mobila ADV Romania)

Nu in ultimul rand, prezenta Caravanei mobile in comune a insemnat acces la servicii foarte necesare, precum in aceste cazuri:

• Si parintii trebuie educati cateodata! Desi este mama a trei copii, doamna Maria nu mergea cu placere la scoala sau la primarie, pentru ca niciodata nu primea vesti bune. Intotdeuna problema erau copiii. Noi cei de la Asociatia Salvati Copii am intalnit-o pe dna Maria in cadrul Caravanei Mobile cu tema Disciplinarea pozitiva/Educatie parentala. Nu credem ca am facut minuni pentru ea, dar dupa discutia cu noi, doamna a inteles ca trebuie sa aiba o relatie buna cu copiii (laudandu-i), daca vrea sa le arate ca-i iubeste; sa ii intrebe cum se simt, inainte de a-i intreba ce au facut astazi, si ca multe neplaceri sunt usor de rezolvat cu o mica schimbare de abordare. E adevarat ca ea asa fusese crescuta, dar acum timpurile sunt altele. Maria vine acum la asistentul social mai des, chiar a cerut informatii despre specialistii care ar putea sa o ajute sa-si gestioneze relatia ei cu copii si problemele ei ca mama. Noi suntem decizi sa o sprijinim, asa cum facem cu sute de parinti pe care ii consiliem. (Geta Tanase – expert caravana mobila Asociatia Salvati Copiii)

• Domna mi-ati dat … ochelari. Un tanar de 16 ani mi-a spus cu o naturalete aproape iesita din comun, ca el bea alcool de la o varsta la care nici sucul din comert nu ar fi atat de recomandat, si anume, de la 10 ani. Niciodata nu s-a gandit ca isi face singur. Disperarea parca ii cuprinsese vocea cand a afirmat: ”Doamna, mi-ati dat o pereche noua de ”ochelari”. Cum de nu stiu toate astea de la ai mei?!”. Asa se intampla ca uneori prin intermediul sesiunilor oferim tinerilor perechi noi de ”ochelari” in a-si privi propria realitate si sansa de a o modela in acord cu principiile unei vieti sanatoase. (Ionela Pintilie- expert caravana mobile Fundatia Serviciilor Sociale Bethany)

• Educatia negativa versus stima de sine. Incepem sesiunile de "Orientare in cariera" vorbind despre calitatile tienrilor. Ciudat e insa ca, de cele mai multe ori, nu stiu raspunsul. "Intrebati-ne despre defecte", mi-au spus majoritatea, fara nici o expresie pe chip. Ulterior, au avut posibilitatea, prin intermediul unor exercitii, sa-si recunoasca si sa-si identifice calitatile. I-am vazut insufletiti si dornici de a descoperi cat mai multe calitati. Au aflat despre ei, lucruri despre care nu le mai spusese nimeni: ca sunt prietenosi, veseli, ambitiosi, sinceri, amabili. Au inceput sa puna intrebari, sa participe, sa fie vii: Cum imi aleg liceul? Cum iau o decizie? Cum aflu ce interese/valori/aptitudini/calitati am? Cum imi aleg modelele? I-am lasat cu raspunsuri si cu speranta ca pot, ca stiu ce vor sa faca in aceasta viata. De ce am fost noi primii care i-au ajutat sa se descopere? (Mihaela Veres - expert echipa mobila, Fundatia World Vision Romania)

• Valorizati o data pe saptamana! Un grup de liceeni vin la intanirile organizate la Centrul de consiliere din Negresti, chiar daca acest lucru inseamna sa se indrepte spre casa, aflata la 10 – 15 km distanta, cu autobuzul care pleaca la ora 20. Cadrul creat, relatiile construite, experientele si emotiile impartasite fara retineri, conflictele rezolvate, temerile verbalizate, incurajarile primite, informatiile noi aflate – spun ei ca toate acestea au facut o diferenta in modul in care se vad pe ei insisi si pe ceilalti. In ciuda atator lucruri pe care nu le putem schimba sau controla, acesti tineri au inceput sa creada ca au potential, ca si pot valorifica resursele, ca pot gestiona suferinte din trecut sau din prezent si isi pot influenta viitorul. Cu noi invata care e valoarea lor. (Roberta Tuduri – asistent social Fundatia World Vision Romania)

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram