fbpx

Filosofi cu puternic impact in zilele noastre

Oamenii se straduiesc sa gaseasca tot mai multe raspunsuri la intrebarile existentiale care ii framanta, iar filosofia este, fara indoiala, puternica si capabila sa ofere lamuriri. Echipa Printre Carti, ce detine si un blog de carte, a adunat o selectie de informatii despre filosofi, de la Grecia Antica pana la cei contemporani, iar citindu-i modul de a privi viata s-ar putea schimba.

Hannah Arendt este unul dintre cei mai importanti ganditori ai secolului XX. Exilata din Germania in 1933, Arendt s-a scufundat in gandirea politica si pe subiecte ca modernismul, actiunea, cetatenia, raul si iertarea, incercat sa contureze evenimentele oribile ale vremii. Una dintre cele mai puternice pareri a fost ca politica in forma sa autentica este rezultatul faptului ca cetatenii isi exercita capacitatea de a actiona si de a delibera in problemele comune. Lucrarile sale includ „Originile totalitarismului”, „Conditia umana” si „Eichmann in Ierusalim”.

Profesor lingvist si filosof, Noam Chomsky este cunoscut pentru teoria gramaticii generativ-transformationale. Chiar daca pare ca ceea ce sustine este strict legat de gramatica si limba, in esenta, totul se reduce la natura umana si la faptul ca oamenii poseda niste mecanisme inascute care ii permit sa genereze elemente de noutate si sa fie creativ. Cea mai cunosuta carte a sa este „Cine conduce lumea”

Mai mult un teoretician cultural si un intelectual decat un filosof academic, Alain de Botton are ceva de spus despre aproape fiecare aspect al vietii de zi cu zi, crezand ca, la fel ca in Grecia antica, filosofia ar trebui sa aiba o utilitate practica in societate. Scrierile, documentarele si discutiile sale se refera la teme de la munca, succes si anxietate, la calatorie, dragoste si fericire. Cea mai cunoscuta carte a sa este „Filosofie: un ghid al fericirii” in care este vorba despre felul in care filosofia si adeptii ei au vorbit de-a lungul secolelor si au oferit indrumare in privinta unor aspecte precum stima de sine, greutatile vietii, dragostea sau furia.

Recomandari si recenzii de carti | blog.printrecarti.ro

recenzii de carti

Jean-Paul Sartre este un nume care a devenit sinonim cu existentialismul. Acesta a fost un filosof francez, dramaturg si romancier care a activat intens intre 1930-1940. Conform filosofiei lui, fiecare om este in intregime liber si este singurul care isi poate influenta soarta.

Daca doriti mai multe informatii despre oameni mari ai lumii, dar si recomandari si recenzii de carti, accesati cu incredere http://blog.printrecarti.ro/ si veti citi o multime de articole cu teme literare!