Factori care afecteaza mobilitatea pacientilor carora le este necesar fotoliu rulant

Din pacate, exista unele afectiuni sau chiar accidente nefericite care pot lasa pacientii imobilizati pentru o perioada scurta de timp sau pe intreaga durata a vietii, necesitand ingrijiri medicale speciale si o persoana care sa le fie mereu alaturi, precum si dispozitive cu ajutorul carora sa se deplaseze.

Carucior rulant, fotoliu rulant si multe alte echipamente ortopedice la preturi corecte | magazinulortopedic.ro

fotoliu rulant

In cadrul magazinului online https://www.magazinulortopedic.ro/ persoanele cu probleme vor putea gasi modelul optim de fotoliu rulant potrivit, cu care sa se deplaseze, cu mentiunea ca la alegerea unui carucior rulant trebuie sa se tina cont de criterii care fac diferenta, de factorii importanti care afecteaza mobilitatea pacientilor, precum problemele biomecanice (distanta intre axe, pozitia rotilor si marimea acestora), dar si alte considerente precum:

  1. Distribuirea greutatii intre rotile din fata si cele din spate ale fotoliului

Acesta este un criteriu definitoriu in alegerea dispozitivului de deplasare pentru ca in functie de acest aspect, va fi necesar un efort mai mare sau mai mic din partea pacientului sau ingrijitorului. In plus, distribuirea optima a greutatii intre rotile din fata si cele din spate ale fotoliului asigura si stabilitatea eficienta:

  • Distribuirea normala este de 50% intre rotile din fata si cele din spate, aceasta fiind tipica pentru fotoliile rulante folosite in cazul pacientilor varstnici. Insa acest procentaj poate necesita un efort suplimentar in deplasare, indeosebi cand pacientul nu se descurca singur.

  • Pe de alta parte, o distribuire de 80% a greutatii pe rotile din fata si 20% pe rotile din spate va conferi un plus de mobilitate – un astfel de scaun rulant este recomandat persoanelor care se pot ajuta de forta propriilor brate.

  1. Reglarea centrului de greutate

Reglarea centrului de greutate a fotoliului rulant permite un reglaj optim a distributiei greutatii. In general, fotoliile din aluminiu permit modificarea pozitiei mult mai facil, insa acest aspect va oferi un plus de mobilitate – un minus in ceea ce priveste stabilitatea. Se recomada ajustarea centrului de greutate a fotoliului rulant in functie de nevoile pacientilor.

  1. Factorii biomecanici ce tin de fotoliul rulant

Rotile joaca un rol foarte important in mobilitatea fotoliului rulant. Dupa alegerea materialului acestuia, trebuie sa se tina cont de adaptabilitatea la drumurile disponibile si sa le faciliteze mobilitatea. Cat despre dimensiunea rotilor, cu cat sunt mai mici, cu atat contactul cu suprafata si frictiunea sunt mai reduse. Distanta dintre roti va avea o influenta importanta asupra mobilitatii si stabilitatii acestora.

  1. Terenul pe care va fi folosit fotoliul rulant

Pacientii pot folosi fotoliul rulant fie in interior, fie la exerior. In cazul in care fotoliul rulant este folosit in interior, este preferabil ca rotile din fata sa fie mici, pentru a permite intoarcerile rapide. Pentru deplasarea la exterior sau pe terenurile dificile, este de preferat ca fotoliul rulant sa aiba roti suficient de mari pentru un contact cu solul bun si pentru a evita imperfectiunile terenului.

Cu siguranta, aceste informatii sunt suficient de bine structurate in Magazinul Ortopedic, astfel incat sa ajute cumparatorii sa aleaga cel mai bun fotoliu rulant pentru ei insisi sau pentru rudele imobilizate.