Fa ti asigurare PAD ca sa dormi linistit

17 mai 2016
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Daca nu stiai inca, atat persoanele juridice, cat si cele fizice sunt obligate sa isi asigure locuinta impotriva dezastrelor naturale. Fie ca te afli in mediul urban, fie ca ai casa in mediul rural, cat timp locuintele se afla in proprietatea ta, este obligatoriu sa iti faci asigurare.

Ce locuinte au nevoie de asigurare PAD? Unde te incadrezi

Locuinta ta trebuie sa aiba facuta asigurarea obligatorie a locuintelor, reglementata de Legea cu numarul 260/2008 si normele pentru punerea in aplicare pe care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a emis-o. PAID sau Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale reprezinta societatea de asigurare care preia toate raspunderile si riscurile asumate in ceea ce priveste aceasta forma de asigurare a locuintelor.

Asadar, daca nu ai inca una, grabeste-te sa afli cum sa inchei o polita PAD. Pentru siguranta ta, alege o societate autorizata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru incheierea de polite in acest caz.

Pentru ca incheierea politei PAD este obligatorie, trebuie sa stii ca aici intra toate cladirile care au destinatia de locuinta. Mai jos, iti prezentam clasificarea locuintelor, conform legii amintite mai sus, si anume Legea 260/2008.
• Locuintele de tip A sunt cele ce au structura de rezistenta facuta din beton armat, lemn sau metal. In plus, daca peretii exterior sunt din piatra ori dintr-un material care a rezultat prin aplicarea unui tratament termic sau chimic, locuinta intra la acelasi tip A. In acest caz, suma asigurata este de 20 000 EUR.
• Acele constructii care au peretii exterior realizati din caramida nearsa sau alt material nesupus la un tratament termic sau chimic fac parte din categoria de locuinte tip B. Aici, suma asigurata este mai mica decat in cazul locuintelor de tip A, si anume 10 000 EUR.

Ce riscuri acopera polita PAD si de ce este atat de benefic sa o ai?

Polita de asigurare obligatorie a locuintelor sau PAD, pe scurt, acopera acele riscuri legate de dezastrele naturale. Acestea pot fi de mai multe tipuri, precum inundatii, cutremure sau alunecari de teren. Pentru ca tu sa stii exact la ce anume se refera fiecare dintre aceste dezastre care ar putea avea loc, iata o definire cat mai exacta a fiecaruia.

Inundatia reprezinta acoperirea cu apa a unor portiuni de uscat, din cauza unor precipitatii abundente, a revarsarii apei peste bazinele de apa sau cursurile de apa, a ingustarii cursului de apa sau chiar a ruperii digurilor si malurilor. In acest fel au pierit numeroase locuinte, oamenii ramanand efectiv pe drumuri, pentru ca nu au avut incheiata polita de asigurare PAD.

Un alt fenomen natural dezastruos pentru locuinte este cutremurul. Acesta apare cand se produse un dezechilibru fizic in interiorul scoartei terestre. Originea lui poate fi vulcanica, tectonica sau de prabusire.

In sfarsit, alunecarile de teren pot pune, si ele, in pericol locuinta ta, mai ales in mediul rural unde este si zona de deal, iar casa este asezata pe o colina. Aici, incheierea unei asigurari PAD este cea mai buna solutie, pentru ca eroziunile naturale ale pamantului nu pot fi preintampinate intotdeauna.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram