fbpx

Expozitia “Fractura” a artistului Mircea Suciu s a deschis zilele trecute la Muzeul National de Arta Contemporana

Expozitia lui Mircea Suciu este curatoriata de Maria Rus Bojan, una dintre cele mai importante curatoare internationale de origine romana, membru al Comitetului de Achizitii pentru Rusia si Estul Europei al Tate Modern, Londra.

Alaturi de artist s-au aflat o serie de personalitati ale vietii culturale romanesti cum sunt Printul Serban Sturdza, Nagy Mihaly Zoltan, noul vice-presedinte al Institutului Cultural Roman, Sergiu Nistor consilier prezidential, Petru Lucaci, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania, distinsi ambasadori ale unor tari ca Austria, Belgia si Tunisia, numerosi colectionari romani si straini si o mare parte a comunitatii artistice bucurestene. Expozitia s-a bucurat de atentia unor celebritati media precum: Alexandre Eram, Albertina Ionescu, Laura Hincu, Malvina Cservenschi, Claudia Gaspar, Maurice Munteanu, Corina Marinescu, Ciprian Sipos, Corina Barladeanu, Irina Marinescu, Connie Preda, Adelina Ivan, Laura Lazar, Vicentiu Butoi.
Acestia s-au putut bucura de o selectie de lucrari ce exprima o pozitie artistica singulara, cu un puternic continut umanist, ce exploreaza in profunzime relatiile dintre subiectivitate, memorie, imagine si reprezentare. Instalatia site-specific intitulata „Iron Curtain” in sala de marmura a muzeului, compusa din trei picturi monumentale si seria de desene intitulata „Jurnalul dezamagirii” au fost indelung remarcate de intreaga audienta constituind atractia expozitiei alaturi de o alta instalatie monumentala de desene care s-a bucurat de un succes deosebit la ultima editie a Bienalei Internationale de Arta Contemporana din Gwangju, Coreea de Sud, 2014.

“Fractura” va ramane deschisa la MNAC timp de 6 luni, pana in luna noiembrie a acestui an. Expozitia va fi itinerata in 2016 la MoCAB – Muzeul de Arta Contemporana Belgrad.

Mircea Suciu (nascut in 1978) traieste si lucreaza la Cluj. In 2014 a participat la Bienala Internationala de Arta Contemporana din Gwangju, Coreea de Sud si in expozitii la Boulder Museum of Contemporary Art (SUA) si Beelden aan Zee Museum, Haga (NL). In 2013 a fost inclus in selectia expozitiei ‘Scènes Roumaines’ la Espace Louis Vuitton, Paris (FR), ‘Hybride’ la Fondation Francès in Senlis (FR) in Brussels (BE); in 2012 ‘Sex, Money and Power’ la Maison Particulière, ‘Nightfall – New Tendencies in Figurative Painting’ la MODEM Center for Modern and Contemporary Art in Debrecen (HU), precum si in expozitia ‘European Travellers’ dedicata fenomenului artistic de la Cluj, la Mucsarnok Kunsthalle in Budapest (HU); in 2009 a participat la a 4-a editie a Bienalei de la Praga, respectiv a 11-a editie a Bienalei de la Istanbul.
Recent, un desen al artistului intitulat Deceiver(Seducatorul) a fost ales pentru coperta editiei americane a prestigioasei publicatii internationale Drawing People, The Human Figure in Contemporary Art editata de Thames Hudson. In 2015 a prezentat “ Root and Branch”, prima sa expozitie personala la Galeria Zeno X din Anvers.