Evaluarea angajatilor cu clienti misteriosi

clienti misteriosi

Evaluarea angajatilor si personalului poate fi dificil de realizat in interiorul unei companii, deoarece mai tot timpul pot exista probleme care tin de subiectivitate. Pentru eliminarea suspiciunilor, evaluarea angajatilor poate fi realizata printr-o tehnica de cercetare care are la baza clienti misteriosi.

Ce sunt clientii misteriosi si care sunt atributiile acestora

Acesti clienti misteriosi sunt niste persoane special instruite care efectueaza efectiv cercetarea, fie ea fizica intr-un magazin/sediu, fie prin telefon sau email. Acesta persoana intra in contact direct cu angajatii companiei care doreste evaluarea si urmareste un scenariu prestabilit, pe baza caruia strange informatii pretioase despre anumite aspecte.

In general, clientii misteriosi efectueaza cele mai multe atributii pe teren si nu prin telefon sau prin email.

Scopul cercetarilor cu clienti misteriosi

Asa cum spuneam mai sus scopul cercetarilor realizate prin intermediul acestor clienti misteriosi este de evaluare a personalului, insa multe persoane se gandesc ca scopul este cea al concedierii angajatilor neperformanti.

Intr-adevar, nicio companie nu exclude demiterea dupa evaluare, insa marile companii care au o dezvoltare sanatoasa cunosc puterea angajatilor si incearca sa le ofere programe de training specializate pentru sporirea performantelor sau incearca sa ii relocheze pe un alt post pe care acestia ar putea sa se comporte mult mai bine.

Chiar si asa, dupa efectuarea unor cercetari cu clienti misteriosi, multe companii au ales sa avanseze unii angajati, acestia avand calitati mult mai bune, specifice unor posturi superior ierarhice.

Firme care efectueaza cercetari de tip mystery shopping

In Bucuresti, exista cele mai multe firme care efectueaza cercetari de piata. Printre aceste companii am intalnit firma NewChallenge, o companie care la o prima vedere este mult mai specializata pe acesta partea a cercetarilor cu clienti misteriosi si care are un portofoliu de clienti interesant, cu experienta in destul de multe segmente de piata.

Mai multe detalii despre cercetarile realizate impreuna cu clientii misteriosi pot fi gasite chiar pe site-ul acestei companii.