Este pregatit de noul sezon de vara?

Sezonul de iarna incepe sa se termine, iar odata cu el temperaturile scazute incep sa creasca si precipitatiilor incep sa se rareasca. Toti soferii trebuie sa se pregateasca pentru noul sezon cald, punandu-si masina in regula starea masinii. Masina trebuie pregatita pentru noul sezon cald, trebuind o analiza a starii articulatiilor dupa condusul pe timpul precipitatiilor si starea motorului si a lichidelor autoturismului. O schimbare importanta pe care fiecare sofer trebuie sa o faca, odata cu venirea sezonului cald, o reprezinta montarea setului de anvelope de vara. Chiar daca nu exista o legislatie auto in domeniu care reglementeaza montarea setului de cauciucuri de vara precum exista in cazul pneurilor de iarna, anvelope de vara sunt obligatorii pentru un condus sigur si lipsit de evenimente rutiere.

Chiar daca se recomanda acest lucru, multi soferi prefera sa conduca cu pneurile de iarna chiar si pe timpul verii, chiar daca dezavantajul tehnic fiind major, putand sa duca chiar la accidente rutiere. Dezavantajul folosirii unor pneuri de iarna pe timpul sezonului cald:

  • o durata de viata scazuta

Cauciucul folosit la constructia pneurilor de iarna este format dintr-un compus de siliciu mai moale, care asigura ca pneul nu va ingheta. Astfel, cand le folositi pe timpul verii, cauciucul se va uza mult mai intes si mai rapid, durata de viata scazand considerabil. Chiar daca multi soferi prefera sa foloseasca cauciucuri de iarna pe timpul verii, considerand ca fac o economie, in realitate insa costul final va fi mult mai mare, setul de cauciucuri de iarna terminandu-se mai rapid.

  • performante considerabil scazute

Forma benzii de rulare a pneurilor de iarna si starea cauciucului nu vor permite o buna stabilitate in timpul rularii vara, indiferent deca aveti un stil de condus sportiv sau preventiv. Cauciucul moale al pneurilor de iarna va mari considerabil timpul de franare si accelerare, ajungandu-se in cazuri extreme, cand sunteti nevoiti sa franati de urgenta, la accidente provocate din cauza pneuilor nepotrivite.

  • risc de explozie ridicat

In cele mai multe cazuri, setul de anvelope auto de iarna are un indice de viteza redus in comparatie cu setul de cauciucuri auto de vara, iar daca circulati cu viteza ridicata pe autostrada pentru o perioada lunga de timp, peste limita lor, riscati ca setul de anvelope sa se deformeze si sa duca la galme, taieturi sau in cazuri extreme, explozie. De aceea este important sa fiti atenti la datele tehnice ale anvelopelor inainte sa plecati la drum, pentru a fi siguri ca nu sunteti supusi la riscuri inutile.

 

Prin urmare, exista o serie de recomandari de care trebuie sa tineti cont inainte de inceperea sezonului cald, pentru a fi siguri ca conduceti sigur si nu aveti parte de evenimente nefericite. Rulati mereu cu anvelope auto in stare buna si nu va riscati inutil cu anvelope second hand sau cu pneuri care nu sunt potrivite pentru anotimpul in care conduceti.