Este bine ca cel mic sa doarma intr un patut de copii?

2 septembrie 2015
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Somnul bebeluşului este unul dintre principalele subiecte de discuţie odată cu venirea acasă a acestuia.

Fie că vorbim despre întrebările legate de camera în care acesta ar trebui să doarmă: împreună cu părinţii sau singur? sau că avem în vedere orarul de somn al copilului: doarme prea puţin? sau prea mult? ar trebui să păstrăm linişte deplină sau dimpotrivă?, părinţii acordă o mare importanţă somnului micuţului lor.

„Co-sleeping” sau „bed-sharing” este fenomenul dormitului în pat cu copilul, ponderea părinţilor care îl practică fiind de 60% în rândul familiilor din Suedia. Părerile specialiştilor sunt însă împărţite întrucât trebuie puse în balanţă argumentele care sunt în favoarea acestei practici, precum şi opiniile contra.

Copiii se nasc cu un temperament bine definit : 40% dintre aceştia sunt liniştiţi, sociabili, autonomi şi adaptabili, în vreme ce 10-20% sunt catalogaţi a fi „dificili”: plâng frecvent, se tem de persoanele străine şi nu suportă izolarea completă. În cazul celei de-a doua categorii de copii, părinţii vor fi nevoiţi să doarmă cu aceştia în aceeaşi cameră, cel puţin până la vârsta de şase luni.

Dormi cu cel mic in pat? Avantaje si dezavantaje?

Prezenţa copilului în camera părinţilor prezintă avantaje şi dezavantaje.

De exemplu, un avantaj este acela că va creşte numărul alăptărilor pe durata nopţii, faţă de cel al hrănirii cu biberonul, dată fiind proximitatea copilului faţă de mamă. De asemenea, dormitul bebeluşului lângă mamă va ajuta la reducerea perioadei necesare adaptării acestuia la lumea exterioară, deoarece el se va simţi protejat de prezenţa ei odată cu părăsirea mediului intrauterin.

În ceea ce priveşte siguranţa micuţului, probabil că mulţi ar fi tentaţi să spună că aceasta este mai mare dacă acesta va dormi în acelaşi pat cu părinţii. Realitatea este cu totul alta întrucât potrivit unui studiu dormitul nou-născutului sub trei luni în pat cu părinţii implică o creştere de cinci ori a riscului de apariţie a Sindromului de Moarte Subită (SMSS). De exemplu, în Statele Unite ale Americii, SMSS este principala cauză de mortalitate post-neonatală.

În cazul în care părinţii decid ca bebeluşul să doarmă în acelaşi pat cu ei, siguranţa acestuia este pusă în pericol. Copilul este expus riscului de sufocare accidentală, sau poate cădea din pat, îşi poate prinde mâna sau capul între pat şi saltea sau se poate supraîncălzi.

Pe durata nopţii, starea de veghe a părinţilor îşi pierde din intensitate, odată cu instalarea somnului, iar buna intenţie de a avea grijă de cel mic este înlocuită de reflexe, mişcări necontrolate care îl pot pune în pericol.

„Recomandarea mea este să nu culcăm copilul într-o altă cameră şi în niciun caz să nu îl forţăm să doarmă. Deşi au instinctul matern, mamele pot fi foarte obosite, iar taţii nu au în primele luni de viaţă ale copilului reflexul îngrijirii unui nou-născut. De aceea, pentru a nu dormi în acelaşi pat cu bebeluşul, dar pentru a-l avea aproape în primele lui luni de viaţă, se poate opta pentru un patut de copil. Mama îl va putea atinge, îi va putea auzi respiraţia şi îl va putea alăpta cu uşurinţă, fără a se ridica din pat. Totodată, specialiştii sunt de părere că este bine ca micuţul să aibă un pat de dimensiuni mici care va simula spaţiul intrauterin.” este de părere Urania Cremene, Expert Parenting -Parent’s Toolshop Inc. SUA.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram