De ce este Neurofeedback-ul  eficient în terapia ADHD, autism, depresie, anxietate, dependente, depresii și fobii

1 noiembrie 2019
Autor:
IXPR DEVELOPMENT& CONSULTING SRL

 

De-a lungul timpului s-au speculat o multime de teorii despre creier, aceasta pentru ca noi continuam sa cercetam si sa cunoastem progresiv mai multe lucruri despre acesta. Au existat mituri care afirmau ca ne folosim doar 10 % din creier sau ca in timp ne pierdem din capacitatea cognitiva. Alte teorii sugerau ca nu pot fi create noi legaturi neuronale, idee complet demontata de catre noile studii in domeniu si de terapia prin neurofeedback.

 

Ce este neurofeedback-ul?

 

Neurofeedback-ul (denumit si  EEg-feedback, neuroterapie sau neurobiofeedback) este o forma de terapie ajutatoare care are la baza- dupa cum sugereaza denumirea - feedback-ul- raspunsul creierului la anumiti stimuli.  Astfel, activitatea creierului se regleaza vazandu-si propria activitate. 

 

Concret, activitatea cerebrala a pacientului este inregistrata in timp real cu ajutorul unor conectori (de aici denumirea alternativa EEg-feedback -electroencefalograma). Creierul pacientului se auto-regleaza prin feedback pozitiv sau negativ pentru a incuraja sau descuraja activitati sau reactii dorite, respectiv nedorite. 

 

Este neurofeedback-ul o terapie panaceu- universal cu efecte imediate?

 

Neurofeedback-ul este un instrument ajutator in terapie, pentru psihologi si medicii psihiatri. Este un instrument exterior care ajuta creierul sa se auto-regleze, dar tot acest proces este ghidat de catre un specialist.  La Living Psychology, Aida Ivan si Emanuel Benedic, pshihoterapeuti cu specializare in hipnoza clinica si cognitiv comportamentala,  folosesc neurofeedback-ul ca instrument ajutator in terapia depresiei, anxietatii, a traumelor, a dependentelor, ADHD, autism si alte afectiuni. 

 

Neurofeedback-ul nu este un panaceu universal, nu trateaza de la sine afectiuni, iar rezultatele nu se intampla instantaneu, asa cum si-ar dori majoritatea pacientilor. 

 

Este sigur neurofeedback-ul?

 

Pentru ca neurofeedback-ul este o modalitate de monitorizare a undelor cerebrale si pentru ca exista conectori amplasati la nivelu capului,  pacientii isi pun adesea intrebarea daca neurofeedback-ul este sigur sau daca li se pot implanta alte idei, modifica comportamente in sens nedorit. Este, de fapt, una dintre problematicile pe care le ridica si in cazul hipnoterapiei. 

 

Neurofeedback-ul este practicat de catre specialisti, psihologi sau medici psihiatri, aparatura conexa EEg fiind operata doar de catre persoane cu certificare. De fapt, pentru a va asigura, puteti cere terapeutului sa va precizeze daca este certificata pentru a practica neurofeedback.

 

De asemenea, puteti cere informatii suplimentare in cabinet despre procedura si terapie. 

 

Neurofeedback in Romania

 

In Romania neurofeedback-ul este performat doar de catre personal specializat. Exista un numar limitat de centre in Bucuresti, Sibiu, Craiova, Timisoara Cluj Napoca si alte orase importante unde puteti exersa creierul in scop terapeutic sau chiar pentru imbunatatirea calitatii vietii. 

 

Pe noi ne ne gasiti la livingpsychologies.ro sau aidaivan.ro, programari la numarul de telefon 0720 918 560

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram