fbpx

Educatie rutiera pentru 900 de elevi prin programul „Drum sigur – ABCdar rutier”, dezvoltat de JA Romania in parteneriat cu Holcim Romania

  • A patra editie a programului „Drum sigur – ABCdar rutier” incepe in aceasta toamna, oferind acces la educatie pentru inca 900 de elevi din 18 localitati;
  • Activitatile au loc pe parcursul mai multor ore desfasurate la clasa, cu participarea profesorilor, a voluntarilor Holcim Romania si a politistilor de la Serviciul Rutier;
  • Exercitiile si kit-ul educational dezvoltate in cadrul programului le creeaza elevilor posibilitati individuale de invatare si exersare a regulilor de circulatie.

A patra editie a programului educational „Drum sigur – ABCdar rutier” incepe in aceasta toamna pentru 900 de elevi de scoala primara, din 18 localitati preponderent rurale si mic urbane. Per total 26 de scoli vor fi implicate in editia 2018-2019, unde 42 de profesori vor sustine activitatile si exercitiile care au loc pe parcursul mai multor ore desfasurate la clasa. Acestea vor fi desfasurate cu participarea voluntarilor Holcim Romania, precum si a politistilor de la Serviciul Rutier.

Programul este dezvoltat de Junior Achievement (JA) Romania cu sustinerea Holcim Romania si ofera acces gratuit la continuturi si kit-uri de educatie rutiera care le faciliteaza elevilor posibilitati individuale de invatare si exersare a regulilor de circulatie, pornind de la exemple din localitatile lor: deplasarea pe drumurile publice in conditii speciale, semnele si marcajele rutiere intalnite in drum spre scoala sau alegerea locului de joaca.

Credem ca o educatie rutiera sanatoasa incepe inca de la o varsta frageda, nu doar din momentul in care tinerii pot aplica pentru permisul de conducere. Toti suntem actori in trafic, indiferent ca suntem pietoni, soferi, biciclisti etc. Iar un astfel de curs este binevenit pentru cei mici, in special datorita faptului ca este foarte interactiv si bazat pe situatii reale cu care acestia se pot identifica. Holcim Romania pune intotdeauna siguranta pe primul loc, un principiu important cu care participantii raman in gand dupa incheierea orelor de siguranta rutiera la clasa” – Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabila Holcim Romania.

In cadrul editiilor anterioare, peste 2.000 de elevi din aceleasi comunitati au participat la proiect, 70% dintre acestia beneficiind de prima experienta complexa de educatie rutiera, derulata secvential pe parcursul mai multor ore de curs.

Consider foarte buna decizia de a desfasura acest program la clasa, deoarece, pe parcursul activitatilor, mi-am dat seama ca elevii mei aveau putine cunostinte despre regulile de circulatie pe care trebuie sa le respecte pe drumurile publice. Au fost foarte interesati de activitatile dedicate prevenirii accidentelor in timpul deplasarii spre scoala si alegerii locurilor de joaca sigure. Am observat ca adesea faceau conexiuni cu lectiile de la alte discipline; asteptau cu nerabdare urmatoarele activitati si purtau discutii legate de acestea chiar si in timpul pauzelor.” – profesor pentru invatamantul primar, Scoala Gimnaziala Ion Agarbiceanu, Cluj-Napoca

In acest an scolar, la programul „Drum sigur – ABCdar rutier” participa 26 de scoli si structuri din 18 localitati: Campulung, Cetateni, Stalpeni, Stoenesti, Valea Mare-Pravat (Arges), Alesd, Astileu, Oradea, Tetchea (Bihor), Brasov (Brasov), Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Tartasesti, Voinesti (Dambovita), Chitila (Ilfov), Horia, Roman (Neamt) si Timisoara (Timis).

Proiectul este dezvoltat pe baza programei de educatie rutiera elaborata in 2015 de Ministerul Educatiei Nationale si sustine Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera adoptata in 2016, care prevede intarirea rolului educatiei si al campaniilor de sensibilizare si constientizare.