fbpx

Educatia sexuala in Romania, o reala problema pentru tineri

Educatia sexuala in Romania a fost si ramane o problema delicata, care a generat de-a lungul timpului numeroase controverse si dezbateri publice.

In ciuda faptului ca legislatia romaneasca garanteaza dreptul la educatie sexuala pentru toti copiii si tinerii, acest drept nu este intotdeauna respectat in practica. Chiar si atunci cand este respectat, modul in care se transmit informatiile catre tineri este unul ineficient.

In general, educatia sexuala este abordata in functie de varsta si de nivelul de invatamant:

  • La nivelul invatamantului primar. Abordarea se face prin intermediul orelor de educatie pentru sanatate, care se concentreaza mai ales pe igiena personala si pe prevenirea bolilor.
  • La nivelul invatamantului liceal. Abordarea este facuta prin intermediul orelor de educatie fizica, in care se prezinta detalii despre pe dezvoltarea fizica si psihologica a elevilor.

Din pacate, aceste doua abordari nu sunt adaptate situatiei din prezent, in care copiii sunt bombardati cu informatii despre sexualitate de peste tot. Teme precum identitatea de gen, orientarea sexuala, contraceptia sau abuzul sexual trebuie sa fie supuse discutiilor in scoli, in asa fel incat viitorii adulti sa poata afla din timp care sunt riscurile pe care si le asuma in cadrul unui contact sexual, care sunt solutiile si metodele de protectie sau care sunt drepturile lor in raport cu societatea.

Care sunt motivele pentru care educatia sexuala este deficitara in Romania?

Educatia sexuala in Romania este influentata de factori culturali si religiosi, care pot limita accesul la informatii complete si corecte privind sexualitatea si sanatatea reproductiva. Unii parinti si profesori sunt reticenti sa abordeze aceste subiecte, considerandu-le tabu sau nepotrivite pentru copiii lor.

Un alt obstacol in calea unei educatii sexuale adecvate in Romania este lipsa de resurse adecvate pentru a asigura o educatie de calitate. In multe scoli, profesorii nu sunt suficient pregatiti sa abordeze aceste teme sensibile, iar materialele didactice disponibile sunt deseori incomplete sau neactualizate.

Care sunt solutiile pentru o educatie sexuala corecta?

Un prim pas in acest sens ar fi educatia adultilor. Majoritatea adultilor din Romania privesc sexualitatea drept un subiect tabu. De foarte multe ori, subiectul este abordat cu dificultate chiar si in relatia de cuplu, ceea ce duce adeseori la frustrari si neintelegeri.

Cu toate astea, exista si persoane care sunt deschise catre nou, explorandu-si sexualitatea si corpul. Numarul magazinelor sex shop care vand jucarii sexuale, vibratoare si diverse accesorii inedite este in crestere, iar acest lucru nu este altceva decat o veste buna.

Conform studiilor, persoanele care folosesc jucarii sexuale in viata de cuplu sunt mult mai deschise sa mearga la medic pentru probleme sexuale, ceea ce inseamna un organism mai sanatos. De asemenea, atat femeile, cat si barbatii care aleg sa condimenteze viata de cuplu cu jucarii, sufera mai putin de anxietate, stres si alte probleme asociate stilului de viata modern.

Educatia sexuala a celor mici ar putea sa plece de la aceste persoane si de la beneficiile pe care le au fiind deschisi si cunoscandu-si mai bine corpul. Pentru asta insa, primul pas este ca subiectul sa fie din ce in ce mai discutat de catre adulti, ca mai apoi sa fie abordat intr-o forma mult mai detaliata pentru elevi.