fbpx

ECDL se alatura Biblionet si ajunge in bibliotecile de la sate

In aceasta primavara, 5 bibliotecari de la Biblioteca Judeteana “Christian Tell” Gorj si 10 bibliotecari din 10 comune din judet au parcurs cu succes un program Train of Trainers prin care si-au insusit cunostintele de predare a programului ECDL EqualSkills.
Incepand cu 20 mai 2013, in cadrul bibliotecilor publice din comunele Bustuchin, Jupinesti, Scoarta, Pestisani, Ionesti, Telesti, Licurici, Logresti, Balesti si Pades din jud. Gorj s-a derulat programul de training si certificare ECDL EqualSkills. Cei 10 bibliotecari au pus in practica ce au invatat pe parcursul TOT-ului organizat de ECDL ROMANIA cu sprijinul IREX si al Bibliotecii Judetene Gorj. Astfel, a inceput un program pilot de certificare ECDL EqualSkills pentru un numar de 40 de membri ai comunitatilor rurale mentionate. Programul ECDL EqualSkills s-a desfasurat prin intermediul bibliotecarilor deveniti acum indrumatori ECDL EqualSkills. La finalul programului, participantii au obtinut certificarea ECDL EqualSkills, care atesta cunostintele elementare de utilizare a computerului cu recunoastere la nivel international.

„Parteneriatul dintre programul Biblionet şi ECDL ROMANIA s-a concretizat ca urmare a identificarii unui obiectiv comun, si anume acela de a crea noi servicii in bibliotecile publice, orientate catre dezvoltarea aptitudinilor si cunostintelor IT in randul membrilor comunitatii. Proiectul pilot, demarat anul acesta in 10 biblioteci locale din reteaua Biblionet a judetului Gorj, cu sprijinul echipei Bibliotecii Judetene Gorj, s-a dovedit a fi un real succes. Ii felicitam pe toti cei care au reusit sa obtina certificatul ECDL EqualSkills prin intermediul bibliotecilor publice din localitatile lor si pe bibliotecarii locali care i-au instruit. Ne bucura foarte mult aceste rezultate si ne incurajeaza sa continuam colaborarea cu echipa ECDL ROMANIA pentru a extinde acest proiect catre toate bibliotecile judetene si retelele lor de biblioteci locale, echipate in cadrul programului Biblionet.
Implementat in Romania de catre fundatia IREX, Biblionet este un program de 26,9 milioane de dolari prin care incercam sa oferim bibliotecilor publice acces gratuit la internet prin dotarea cu calculatoare performante si formarea bibliotecarilor care să ii invete pe cetateni cum sa foloseasca internetul la biblioteca. Suntem in ultimul an al programului, si deja am depasit 2.200 de biblioteci publice partenere in toate judetele din Romania si am instruit peste 4.000 de bibliotecari. Marea noastra dorinta este ca, prin intermediul acestui gen de parteneriate cu sectorul public, non-guvernamental si privat, sa asiguram sustenabilitatea programului nostru si dezvoltarea continua a sistemului de biblioteci publice din Romania” – Paul-Andre Baran – Director program Biblionet si Campion digital al Romaniei la Comisia Europeana
“Alaturandu-se Biblionet, ECDL ROMANIA continua procesul continuu de alfabetizare digitala si de asigurare a oportunitatii de a dobandi competente digitale pentru fiecare persoana. ECDL EqualSkills este un program adresat celor care se tem sau care se simt depasiti de noile tehnologii, fiind gandit ca un program flexibil de invatare care ofera o introducere completă in lumea calculatoarelor. Prin parteneriatul creat, ECDL ROMANIA si IREX lucreaza impreuna si promoveaza noi servicii in bibliotecile publice orientate catre dezvoltarea aptitudinilor si cunostintelor IT pentru membrii comunitatii, in special pentru membrii comunitatilor rurale.” – Carmen-Codruta Rentea, Director general ECDL ROMANIA