Dragobetele saruta fetele

23 februarie 2015

Pe 24 februarie se iubeste, iar inainte vreme, pretutindeni se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!" .

Dragobete este fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic, plin de enegie si veselie, el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii, nunta tuturor animalelor. Si la noi, ca si in Slovenia, exista credinta ca pasarile se "logodesc" in aceasta zi, acum e momentul in care natura reinvie la viata. Credinta s-a transmis catre oameni, astfel incat, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor si animalelor.

In ziua lui Dragobete tinerii se primenesc in haine curate de sarbatoare si pornesc cu voie buna inspre padure pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioare pe care le aseaza la icoane si le folosesc la diverse farmece de dragoste. Inspre ora pranzului, fetele pornesc in goana spre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine cate un baiat si nu unul oarecare, ci acela care le indrageste. De isi prinde aleasa, acesta ii fura o sarutare in vazul lumii, sarutare ce simbolizeaza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile.

Un alt obicei al fetelor este de a strange omatul netopit, apa de ploaie sau de izvor, cu mare grija pentru ca se spune ca e "nascuta din surasul zanelor", aceasta avand proprietati magice pentru a le face mai frumoase si mai dragastoase.

Flacaii stransi in cete sau multimile de fete obisnuiesc ca, in ziua de Dragobete, sa isi cresteze bratul in forma de cruce, dupa care isi suprapun taieturile, devenind astfel frati, respectiv surori de cruce.

Traditia mai spune ca, in aceasta zi, cand biserica crestina sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, oamenii isi intrerup toate muncile, curatandu-si si aranjandu-si insa casa, pentru a-l intampina cum se cuvine pe zeul iubirii, care nu va veni singur, ci insotit de asa-numitele zane Dragostele, ce le soptesc vorbe de amor indragostitilor.

Daca fetele nu se intalnesc de Dragobete cu baietii, nu vor avea parte de iubire tot anul. Barbatii nu au voie sa necajeasca femeile si nici sa se certe cu ele, caci altfel ii asteapta o primavara cu ghinion si un an neprielnic.

Atat baietii, cat si fetele au datoria de a se veseli pentru a avea parte de iubire intreg anul, iar ca iubirea sa ramana vie trebuie ca tinerii si nu numai ei in opinia noastra, sa se sarute in aceasta zi.

Nu este voie sa plangi in ziua de Dragobete caci lacrimile care curg de Dragobete sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma.

Prilej de bucurie si veselie, Dragobetele reprezinta unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman, iar romanii care cunosc legenda Dragobetelui o celebreaza pe 24 februarie a fiecarei primaveri si, ca si altadata, in aceasta zi sunt sarbatoriti cei care se numesc Draga, Draguta, Dragos sau Dragan.

Momentele pe care le cream spre a ne arata dragostea ar trebui sa fie un lucru potrivit pentru toate varstele. Sa ne facem un mod de viata in a ne arata cinstirea, respectul, iubirea si spiritul de sacrificiu fata de persoana iubita si dragostea ne va fi rasplatita!
Daruiti si purtati in aceste momente unice, alaturi de familie sau de persoanele iubite, fie bijuterii din argint cu piatra lunii (piatra iubirii si sperantei) , fie bijuterii din argint cu coral rosu (piatra pasiunii si iubirii), fie bijuterii din argint cu cuart roz (piatra iubirii neconditionate) sau bijuterii din argint cu ametist (piatra spiritualitatii si piatra lunii februarie) si veti simti caldura acestora in jurul vostru si veti fi mereu protejati.

Accent Bijuterii vrea sa faca parte din bucuria dumnevoastra si in zilele ce urmeaza. Pe data de 1 martie, martisorul se daruieste inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric .

Dorinta noastra este ca modelele Accent Bijuterii sa satisfaca cele mai rafinate si pretentioase gusturi.

Despre Comaccent
Datorita experientei de peste 23 de ani in domeniu, modelele „Accent Bijuterii” exceleaza nu doar prin design-ul deosebit ci si in privinta materialelor naturale folosite, prelucrate manual.
Modelele „Accent Bijuterii” se regasesc si in magazinul de la Piata Romana, str. Mendeleev nr.44 sect.1, Bucuresti.
In acest moment, pe langa vanzarea bijuteriilor din aur si argint, magazinul nostru va ofera si servicii de reparatii bijuterii. De luni pana vineri un bijutier profesionist va sta la dispozitie.
Comaccent va ofera posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clientilor sau propriilor angajati, cu oferte speciale in functie de comanda Dumneavoastra.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram