Dr Slavescu aduce armonia pe chip printr o interventie complexa la Clinica Zetta Chirurgie ortognata de top

Dr. Dragos Slavescu, Doctor in Medicina, Medic Specialist Chirurgie Maxilo-Faciala, Medic Specialist Chirurgie Plastica – Reconstructiva realizeaza o interventie complexa intr-un caz rar la Clinica Zetta: fracturare dirijata a maxilarului impreuna cu dintii (chirurgie ortognata) in urma unei malformatii!

Termenul de chirurgie ortognata este unul nefamiliar pentru majoritatea oamenilor care nu s-au confruntat cu asa ceva. Scopul interventiei chirurgicale ortognate este acela de a corecta problemele functionale si estetice, cauzate de deformari osoase ale aparatului dento-maxilar. Aceasta ramura a chirurgiei doreste sa restabileasca functionalitatea aparatului dento-maxilar si desigur a esteticii faciale care este un aspect important in aceste situatii.

Cazul acestei paciente este unul neobisnuit si foarte rar inclusiv prin natura bolii genetice ce a determinat aparitia acestei probleme. Dupa multe incercari si planuri de tratament propuse de catre alti specialisti, echipa Doctorului Slavescu a reusit sa definitiveze un plan de tratament viabil si sa gaseasca o solutie ideala pentru pacient.

Pacientii care sufera de aceasta afectiune au probleme de profil facial, de dezvoltare anormala sau deficitara a oaselor fetei, probleme datorate lipsei dintilor (edentatiei) si bineinteles probleme psihologice si de integrare sociala.

Colaborarea este cheia! Tratamentul este unul multidisciplinar, complex, necesitand implicarea medicilor cu specilizari de chiurgie oro-maxilo-faciala, ortodontie, protetica, implantologie si chirurgie plastica pentru a obtine un rezultat integrat al pacientului din toate punctele de vedere. Pentru a avea succes in astfel de cazuri rezultatul operatiei trebuie sa fie unul predictibil, iar specialistul in chirurgie oro-maxilo-faciala trebuie sa imbine notiunile din domeniul proteticii, implantologiei si ortodontiei pentru obtinerea rezultatului scontat din punct de vedere functional si estetic.

Pacienta in varsta de 18 ani prezinta o anomalie clasa a III-a, mandibula acesteia aflandu-se intr-o pozitie avansata fata de maxilar. Operatia ortognata este una delicata si dificila cu o durata de aproximativ 5 ore. Aceasta consta in fracturarea dirijata a ambelor maxilare cu retrudarea mandibulei si avansarea maxilarului, apelandu-se inclusiv la mentoplastie (interventie de chirurgie plastica asupra barbiei). In cadrul tratamentului prechirugical, acesta a suportat interventii de aditie osoasa, de implantologie cu transpozitia nervului alveolar inferior si tratamente ortodontice.

Particularitatea tehnicii consta in faptul ca inciziile si procesul de fracturare dirijata a oaselor se fac prin interiorul cavitatii bucale, pacientul la sfarsitul interventiei nu va prezenta nicio cicatrice la nivelul tegumentelor, vindecarea facandu-se fara nicio urma.

Perioada de recuperare depinde de la caz la caz, timp de cateva saptamani, maxilarele vor fi imobilizate intre ele cu ajutorul unei ligaturi de sarma pentru a se putea suda osul corespunzator in noua pozitie.

Romania ofera tratamente la un nivel exceptional atat din punct de vedere al profesionalismului cat si al costurilor implicate. De asemenea, este necesara o etapizare a tratamentului, pacientul trebuind sa se prezinte la controale, iar deplasarile in strainatate pentru toate tratamentele premergatoare interventiei chirurgicale pot fi foarte costisitoare. Solutiile exista cu siguranta chiar aici, in Romania datorita medicilor profesionisti si a clinicilor dotate cu aparatura de ultima generatie.

In urma tuturor acestor interventii medicii doresc sa readuca zambetul pe fata adolescentei, sa remedieze problemele functionale, sa obtina o armonie a trasaturilor care sa o ajute in ceea ce priveste integrarea sociala si recastigarea stimei de sine.

Catalina Carstea,
Marketing & PR Manager, Clinica Zetta
0748 991 991
catalina.carstea@clinicazetta.ro