Dosarele pentru a beneficia de Subprogramul pentru Fertilizare in Vitro se depun dupa data de 15 iunie

5 iunie 2011

Asociatia SOS Infertilitatea se bucura sa constate ca vocea societatii civile, a cetatenilor, a contribuabililor a fost ascultata! Principala noastra revendicare este pe cale de a deveni o realitate, cetatenii romani hipofertili platitori de asigurari de sanatate vor beneficia de sprijinul statului in lupta lor cu bolile care ii impiedica sa devina parinti. SOS Infertilitatea este o organizatie de voluntari, care din martie 2008 desfasoara, avand drept unica sustinere donatiile membrilor si simpatizantilor, o campanie de advocacy prin care a atras atentia in plan politic si mediatic asupra gravei si pana de curand ignoratei probleme a infertilitatii.

Reamintim ca Rezolutia Parlamentului European din 21 februarie 2008 privind viitorul demografic al Europei (2007/2156(INI)) prevede: Parlamentul European "constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este în crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii".

Reamintim de asemenea ca in cele mai multe tari europene astfel de programe de sustinere a cuplurilor hipofertile exista de mult timp, si nu doar in Occident, ci si in statele vecine noua: cetatenii bulgari au dreptul la trei tentative de fertilizare in vitro sustinute din fondurile asigurarilor de sanatate, iar cetatenii unguri au dreptul la cinci tentative.

*****

Conform actului normativ, depunerea dosarelor pentru includerea unitatilor sanitare in Subprogramul FIV-ET se realizează la registratura Ministerului Sanatatii, în perioada 1-8 iunie 2011. Ulterior, in termen de cateva zile, MS va publica lista clinicilor incluse oficial in program, iar dupa 15 iunie pacientii interesati pot depune dosarele in cadrul clinicii pe care o aleg.

Dosarele vor fi anonimizate de catre clinici si depuse la registratura Ministerului Sanatatii, urmand ca in primele cinci zile ale fiecarei luni acestea sa fie examinate, in vederea aprobarii sau respingerii, de catre comisia formata din doi medici ginecologi, un medic urolog, un reprezentant al Ministerului Sanatatii si un reprezentant al Asociatiei SOS Infertilitatea.

Dupa aprobarea dosarului, plata procedurii de fertilizare in vitro, in limita sumei de 6.150 lei (aproximativ 1500 de euro), se va face in doua etape. Primii 4.920 lei vor fi platiti clinicii dupa realizarea procedurii de fertilizare, urmand ca restul de 1.230 lei sa fie platiti dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV-ET cu o sarcina, urmata de nastere.

Pentru a putea accesa programul, cuplurile hipofertile trebuie sa fie casatorite de minimum 2 ani, iar cel putin unul dintre membrii cuplului trebuie sa fie cetatean roman, cu domiciliul stabil in Romania si cu asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate de cel putin 2 ani. In plus, niciunul dintre membrii cuplului nu trebuie sa aiba un copil in viata.

De asemenea, pentru a putea fi incluse in program, femeile trebuie sa aiba intre 24 si 40 de ani, indexul de masa corporala al acestora nu poate depasi 30, iar analizele care indica rezerva ovocitara trebuie sa fie in norme.

Potrivit MS, bugetul alocat Subprogramului este de patru milioane de lei, deci anul acesta vor beneficia de program aproximativ 800 de cupluri hipofertile.

Asociatia SOS Infertilitatea precizeaza ca suma alocata / cuplu este departe de a acoperi toate cheltuielile necesare pentru efectuarea unei fertilizari in vitro; astfel, suma necesara efectiv pentru o tentativa de FIV se poate dubla, intrucat cuplul va trebui sa suporte din fonduri proprii investigatiile si analizele preliminare, tratamentul medicamentos si eventuale alte proceduri conexe, in functie de diagnostic. Insa cu siguranta acest sprijin financiar este esential si ofera o sansa cuplurilor care isi doresc un copil dar nu il pot avea decat cu ajutor medical. Conform statisticii, ca urmare a acestui program peste 200 de copii se vor naste in familii care altfel nu ar fi avut nicio sansa sa ii aiba.

6 iunie 2011

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram