Domenii conduse in procent majoritar de femei

De-a lungul istoriei, rolul central al femeilor in societate a asigurat progresul, stabilitatea si dezvoltarea pe termen lung a natiunilor. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, femeile au lucrat ca asistente medicale, au reparat avioane, au condus camioane si au construit nave pentru a elibera barbatii in lupta.

In prezent, avem foarte multe femei care exceleaza in toate domeniile posibile. Cu toate acestea, din punct de vedere statistic, piata fortei de munca este semnificativ separata de sex. In timp ce unele ocupatii au devenit din ce in ce mai integrate in timp, altele raman foarte dominate fie de barbati, fie de femei.

Expertii in resurse umane si psihologie atrag atentia asupra unor domenii care usor-usor vor fi domnitate in totalitate de femei. ,,Traim vremuri in care femeile isi doresc cariere prospere si muncesc enorm pentru a ajunge acolo unde isi doresc.

Domenii precum educatia si serviciile sociale sunt deja dominate de femei si in urmatorii ani vom vedea si mai multe femei in postura de antreprenori si in pozitii de conducere in marile companii.” a declarat Ramona, recrutor de modele online.

 

Top 5 profesii dominate de femei

 

  1. Educatori

In prezent, peste 76% din educatori sunt femei. Este cel mai mare pocentaj din istorie, insa trebuie sa tinem cont ca in aceasta categorie sunt incluse cadrele didactice din toate nivelurile de invatamant (cresa, gradinita, scoala generala, liceu si universitate).

 

  1. Protectia copilului

In acest domeniu vorbim de procente ce ajung la 94%. Persoanele care se ocupa de copiii defavorizati lucreaza in general in centre specializate, iar femeile inteleg foarte bine nevoile acestora si instinctul matern le ajuta sa isi presteze munca in conditii optime.

 

  1. Medicina veterinara

Dragostea pentru animale a convins femeile sa lucreze ca medici veterinari, acestea acoperind 55% din angajati. Este o schimbare extraordinara pentru medicina, ceea ce conduce la concluzia ca multe alte domenii vor suferi schimbari majore in viitorul foarte apropiat.

 

  1. Contabilitate

In timp ce in mod traditional este vazuta ca o profesie dominata de barbati, contabilitatea s-a transformat de-a lungul anilor pentru a deveni mai permisiva. Femeile au inceput sa castige teren in domeniu de prin anii 80 deoarece aceasta meserie presupune rabdare si multa atentie la detalii.

 

  1. Modele online

Cu siguranta cea mai prospera industrie este cea a modelelor online. Domeniul este dominat intr-o proportie foarte mare de femei, majoritatea modelelor fiind de sex feminin, in timp ce barbatii se regasesc mai mult in echipele de suport tehnic ori pe postul de traineri specializati.

Modelele online castiga mii de dolari lunar si li se ofera beneficii precum bonusuri, vizite la saloanele de infrumusetare si posibilitatea de a pleca in vacanta oriunde in lume. Aceste avantaje prezinta un real interes pentru femei, iar modelele online duc o viata demna de invidiat.

 

In ciuda faptului ca sunt mai semnificative in numar si reprezentate din ce in ce mai mult in aceste  industrii, femeile nu sunt inca imune la diferenta de salarizare. Castigurile femeilor raman cu incapatanare cu aproximativ 20% mai mici decat ale barbatilor. Cu toate acestea, societatea in care traim se schimba si in anii urmatori ne vom confrunta tot mai des cu aceasta problema a salarizarii.