Din fonta, aluminiu sau otel? Ce tip de calorifer da randamentul mult dorit

Alegerea unui sistem de incalzire optim pentru locuinta noastra a devenit o operatiune atat de complicata, iar multimea de alternative disponibila pe piata de profil pluseaza mult asupra acestui lucru. Dupa ce acest aspect este dus la final, respectiv este ales sistemul de incalzire, urmeaza alegerea caloriferelor – elemente fara de care instalatia nu ar putea functiona.

Cu trecerea timpului, ne sunt puse la indemana o multime de tipuri de calorifere, insa primele 3 locuri in ceea ce priveste eficienta sunt ocupate de caloriferele din fonta, aluminiu si otel. Exista o multime de diferente intre aceste 3 tipuri, iar in cele ce urmeaza se va vorbi mai pe larg despre avantajele cu care vine la pachet fiecare tip de calorifer in parte.

Caloriferele din fonta

Caloriferele din fonta folosesc de obicei apa fierbinte pentru a incalzi incaperile in care sunt amplasate. Ele sunt confectionate dintr-un container metalic gol pe dinauntru prin care va circula apa fierbinte. La fiecare ciclu, apa pierde din caldura, iar pe masura ce se raceste, ea se va scufunda la baza caloriferului, permitand urmatorului ciclu de apa sa ii ia locul.

Aceste calorifere sunt extrem de raspandite in locuintele romanilor datorita modului eficient prin care emana caldura. In general, caloriferele din fonta sunt formante din cate 10 elementi asamblati si cu 2, 3, 4 sau 5 coloane. Forma lor si dimensiunile sunt extrem de variabile.

In prim avantaj al acestora este durata de viata indelungata. Rezistenta la socuri mecanice, coroziuni, dar si rezistenta la depuneri de calcar fac parte tot din pachetul de avantaje. Caloriferele de fonta pot oferi confortul termic mult dorit datorita razei mari pe care o poate radia caldura. Pe shop-einstal.ro regasesc cei interesati astfel de calorifere.

Caloriferele din aluminiu

Caloriferele din aluminiu sunt o noutate pe piata de profil, fiind mult mai tinere, daca se poate spune asa, decat cele din fonta sau otel. In lista de avantaje amintim de asemenea durata mare de viata, intre 10 si 20 de ani, dar si faptul ca nu au nevoie de prea mult agent termic pentru a incalzi o incapere. Mai pe scurt, sunt extrem de rapide, iar cel mai bun randament il dau atunci cand sunt montate la centralele murale.

Aspectul lor ne este extrem de cunoscut – acel alb estetic ce nu dauneaza in niciun fel design-urilor interioare.

Caloriferele din otel

Acest tip de calorifere, ca si varsta, se situeaza undeva intre cele de fonta si cele de aluminiu. In ultimul timp fac parte tot mai mult din locuintele romanilor. Faptul ca sunt usor de transportat si de montat i-au impins pe multi romani sa le aleaga, renuntand la cele din fonta.

Acestea pot functiona atat cu apa fierbinte, cat si cu aburi datorita rezistentei crescute la temperaturi ridicate. Totodata, aceste calorifere se regasesc pe piata la un pret aflat intr-un raport optim cu calitate, fiind extrem de accesibile oricui.

Nu in ultimul rand, distribuie la fel de rapid precum cele din aluminiu caldura in interiorul locuintei.

Expertii Shop Einstal au pregatit deja o gama diversificata de calorifere pentru cei interesati. Ei pot oferi si detalii extra despre fiecare tip in parte.