Diferențele dintre intoleranțe și alergii alimentare

1 septembrie 2022
Autor:
Content SEO

Deși unele dintre simptomele alergiilor, respectiv intoleranțelor alimentare sunt comune, cele două procese patologice sunt foarte diferite, iar distincția dintre ele e important de realizat. Atunci când consumi un aliment față de care ești intolerant, e posibil să te simți rău; pe de altă parte, în cazul unei alergii adevărate, viața îți poate fi pusă în pericol. 

 

Intoleranța alimentară

Intoleranțele alimentare sunt fenomene care se produc la nivelul tubului digestiv și se datorează, în general, incapacității organismului de a descompune alimentul respectiv. Printre cauzele frecvente ale intoleranțelor alimentare se numără deficiențele enzimatice, sensibilitatea față de aditivii alimentari sau reacțiile naturale, generate de substanțele chimice din alimente. De pildă, intoleranța la lactoză, una dintre cele mai frecvente forme de intoleranță, se datorează unui deficit enzimatic care împiedică organismul să descompună în mod adecvat lactoza, principalul glucid din compoziția laptelui [1]. 

 

Simptomele intoleranței alimentare

Adesea, oamenii cu intoleranțe alimentare pot consuma alimentele respective în cantități mici, fără să se întâmple nimic. Atunci când apar, simptomele pot fi incomode, dar în nici un caz nu pun în pericol viața pacientului și sunt limitate, de cele mai multe ori, la nivelul tubului digestiv:

  • Diaree;
  • Balonare;
  • Arsuri gastrice;
  • Greață;
  • Durere de burtă;
  • Indigestie;
  • Vărsături [2]. 

 

Alergia alimentară

Alergiile alimentare sunt reacții care se produc la nivelul sistemului imunitar. Sistemul imunitar este responsabil pentru apărarea organismului. În cazul unei alergii la laptele de vacă, de exemplu, sistemul imunitar percepe compușii din lapte ca pe niște agresori care pun în pericol organismul. Ca răspuns, sistemul imunitar declanșează o reacție exagerată și sintetizează o cantitate mare de imunoglobuline E (IgE). Acești anticorpi intră în contact cu leucocitele și cu alte celule cu rol imun, care secretă substanțele chimice care stau la baza reacției alergice. Fiecare tip de IgE are receptori specifici pentru diferiții alergeni [3]. 

 

Principalii alergeni alimentari

Organismul uman poate declanșa o reacție alergică față de orice aliment, dar există 8 categorii de alimente care sunt responsabile pentru aproximativ 90% din totalul alergiilor diagnosticate:

  • Ouăle;
  • Peștele;
  • Laptele;
  • Arahidele;
  • Scoicile;
  • Soia;
  • Nucile, migdalele, caju etc;
  • Grâul [1]. 

 

Simptomele alergiei alimentare

Spre deosebire de intoleranțele alimentare, în cazul unei alergii alimentare, o cantitate microscopică de alergen poate determina o reacție care să pună în pericol viața pacientului [2]. 

Atunci când pacientul consumă sau intră în contact cu un aliment la care este alergic, simptomele se instalează rapid, în cel mult 30 -120 minute. Răspunsul imun este declanșat imediat, în urma contactului cu alergenul, iar acest tip de reacție poate fi fatală, dacă nu este tratată imediat cu o doză de adrenalină injectabilă [1].

Anafilaxia este o reacție imunitară foarte gravă, care se poate declanșa de la un contact minim cu alergenul. Producătorii au obligația de a menționa, pe etichetele produselor lor, dacă acestea au fost ambalate pe linii comune cu produse care conțin una dintre cele 8 categorii de alergeni, pentru că acest contact minim poate fi periculos pentru pacientul cu o anumită alergie alimentară [3]. 

Printre simptomele alergiei alimentare se numără:

  • Urticaria;
  • Dificultăți de înghițire;
  • Umflarea buzelor, limbii sau a gâtului;
  • Dificiultăți de respirație, însoțite eventual de wheezing [1]. 

 

Alergiile alimentare ușoare

Alergiile alimentare ușoare pot fi adesea confundate cu intoleranțele alimentare, dar ele sunt diferite din punct de vedere al mecanismului fiziopatologic care le declanșează. În cazul unei alergii alimentare ușoare, implicarea sistemului imunitar se realizează prin intermediul unui răspuns mai lent, consecință, mai degrabă, a unui dezechilibru la nivelul aparatului digestiv [1]. 

Simptomele caracteristice alergiilor alimentare ușoare pot include:

  • O ușoară stare de confuzie;
  • Oboseală;
  • Înroșirea pielii;
  • Prurit cutanat;
  • Dureri articulare sau musculare;
  • Dureri de cap ușoare, până la migrene;
  • Strănut;
  • Nas înfundat [3]. 

În cazul unei alergii alimentare ușoare, timpul de apariție a simptomelor este mult mai mare, de până la 3 zile. Din acest motiv, identificarea alergenului poate fi mult mai dificilă în această situație; de multe ori, pacientul nici nu realizează că este vorba despre un fenomen alergic [1]. 

 

Luând în calcul toate aceste aspecte, diferențierea între o alergie alimentară și o intoleranță devine, evident, foarte importantă. Consultă medicul alergolog atunci când există o suspiciune în această privință și urmează recomandările sale. 

 

Bibliografie:

  1. https://health.clevelandclinic.org/allergy-or-intolerance-how-to-tell-the-difference/
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538#:~:text=A%20true%20food%20allergy%20affects,and%20causes%20less%20serious%20symptoms.
  3. https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/food-intolerance 
Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram