fbpx

Despre Adevaratul Ronaldo

Acum, dacă intri într-un liceu şi întrebi aleatoriu un adolescent despre Ronaldo va începe să înşire vrute şi nevrute despre straul madrilen. Cu toate acestea, nu mulţi liceeni pasionaţi de fotbal ştiu că portughezul nu este primul Ronaldo care a jucat pentru celebra echipă Real Madrid. Primul Ronaldo, a fost cel mai important atacant al Madridului în perioada 2002-2007. Acesta a fost cu adevărat unul dinre starurile fotbalului modern. Cu o carieră începută în Brazilia la Cruzeiro de unde după doar un sezon pleacă spre una dintre cele mai mari echipe ale Europei de la începutul anilor ´90, PSV Eindhoven. Aici joacă timp de două sezoane unde în 58 de meciuri înscrie 54 de goluri. Încet, încet, adevărata valoare a lui Ronaldo de Lima iese la iveală. De aceea, două din cele mai mari cluburi ale lumi, Inter Milan şi Barcelona încep să negocieze transferul viitorului star internaţional. Barcelona este cea care oferă imensa sumă de 19,5 milioane $. Ca şi la PSV, golurile nu sunt o problemă pentru el. În cele 49 de meciuri în tricolul Barcelonei înscrie 47 de goluri.
Un an mai târziu, Ronaldo revine în atenţia celor de la Inter Milan care plătesc suma record de 27 de milioane de $. La Milan joacă timp de 5 sezoane, perioadă în care câştigă Balonul de Aur precum şi premiul FIFA pentru cel mai bun jucător al anului. Pe lângă aceste reuşite, tot la Inter Ronaldo trece prin cea mai dificilă perioadă a carierei sale. Din cauza unei duble accidentări la genunchi acesta ratează un sezon întreg. Cu toate acestea este jucătrul nesperat care aduce al cincilea titlu mondial naţionalei Braziliei. Şansele ca el să fi fost omul providenţial pentru Brazilia la Campionatul Mondial din Coreea şi Japonia erau la fel de mari ca şansele de a avea două chinte royale una după alta pe PokerStars. Până la urmă venea după un an de pauză, iar acest fapt contează extrem de mult pentru jucătorii care sunt obişnuiţi cu fotbalul de înalt nivel. După Campionatul Mondial, Real Madrid îl cumpără de la Inter Milan pentru fabuloasa sumă de 46 de milioane de €. Era de dominaţie madrilenă începe odată cu achiziţia celor mai buni jucători ai noului început de mileniu. Astfel, Ronaldo face echipă cu Zinedine Zidane, Luis Figo, David Bechkam şi mulţi alţii. La începutul anului 2007 Ronaldo semnează un nou contract de colaborare cu echipa AC Milan, ajungând unul dintre puţinii jucători din lume care a evoluat la 4 echipe rivale. Astfel, acesta a trecut pe la Barcelona la începuturile carierei sale în Europa pentru ca ulterior să ajungă la Real Madrid dar a jucat şi pentru cele mai cunoscute echipe rivale din Italia, Inter Milan şi AC Milan. În 2009 părăseşte fotbalul european întorcându-se la Corinthias de unde se retrage în 2011.
Ronalodo rămâne unul dintre cei mai emblematici atacanţi din istoria fotbalului, stilul său fiind în continuare copiat de sute dacă nu mii de alţi atacanţi, fie ei profesionişti sau nu. Orice atacant sau mai exact orice fotbalist are ce învăţa de la acest maestru al fotbalului. De la tehnică la plasament şi de la reacţie la viteză, Ronaldo a fost un jucător total.