fbpx

Design Build Fundatie – solutii personalizate

design build fundatie

Design Build Fundatie se afla intre ingineria civila, structurala si geotehnica. Este vorba despre sol si cladire si include fundatia sau partile inferioare ale structurii cladirii. Unele fundatii sunt adanci, precum stalpii si pilotii folositi pentru structuri mari sau calitate slaba a solului la suprafata. Si unele sunt putin adanci, cum ar fi bazele de 1 m adancime folosite in majoritatea caselor rezidentiale. Toate structurile solide au nevoie de design build fundatie, de la drumuri si poduri pana la case rezidentiale,  ziduri de sprijin  si cladiri uriase de apartamente. Design build fundatie ofera solutii personalizate care iau in considerare atat conditiile santierului si clasificarea solului, cat si structura cladirii in sine. In general, sistemele de fundatii sunt impartite in fundatii superficiale si adanci. Fundatiile superficiale sunt aproape intotdeauna excavate la adancimi relativ mici, sub cota solului. Sunt mai usor de construit, mai ieftine si, prin urmare, de obicei, sunt o optiune de design mai populara decat fundatiile adanci.

Diferenta dintre baze si fundatii

Termenii baze si fundatii sunt cuvinte comune folosite in inginerie civila, dar totusi, unii oameni nu recunosc distinctia dintre cele doua terminologii. Fundatia este un termen general folosit pentru a desemna o parte a unei structuri, care transfera sarcina de la suprastructura la solul de sustinere. Poate fi clasificata ca fundatie superficiala sau adanca. Pe de alta parte, piciorul este o parte a unei fundatii in contact cu solul. In mod obisnuit, talpile sunt asociate doar cu fundatii de mica adancime. Fundatia poate include baze, piloti, piloni sau chesoane, in timp ce suportul este alcatuit doar dintr-o placa de beton armat. Cu cuvinte simple, toate bazele sunt considerate fundatii, dar nu toate fundatiile sunt baze.

Fundatii adanci vs. fundatii de mica adancime

Fundatiile adanci se gasesc mai frecvent pe locurile in care conditiile de sol sunt nefavorabile. De exemplu, majoritatea proiectelor marine vor folosi fundatii adanci, deoarece sunt mult mai stabile decat fundatiile de mica adancime. Acest lucru se datoreaza faptului ca fundatiile adanci vor calatori mult mai adanc in pamant, pe langa conditiile proaste ale solului, aterizeaza de obicei pe un sol mai dur, de tip roca, care este mai stabil.

Principalele diferente dintre aceste doua sisteme de fundatie includ costul, adancimea solului portant, metoda de transfer a sarcinii si capacitatile de proiectare. Fundatiile de mica adancime sunt utilizate in primul rand atunci cand sarcina va fi transferata intr-un sol portant situat la o adancime mica. Fundatiile adanci sunt utilizate atunci cand sarcina este transferata in straturi adanci (cuprinzand intre 20-65 de metri sau 60-200 de picioare).

Constructia fundatiei superficiale este mai ieftina, deoarece necesita mai putina forta de munca, echipamente si materiale. Dupa cum s-a mentionat mai sus, sunt necesare sapaturi si forta de munca relativ putine pentru a sapa si a forma fundatiile de mica adancime. Procesul de construire a unei fundatii adanci este mai complex si mai costisitor, necesita echipamente mai grele, forta de munca calificata si o gestionare adecvata a timpului si din acest motiv, ai nevoie de design build fundatie.

Afla mai multe aici.