Dependenti de Internet

Rata de crestere a utilizatorilor este de 1 milion pe an Conexiunea la retea a devenit vitala pentru cel putin 2 milioane de „navigatori” romani

V-ati intrebat vreodata ce s-ar intampla daca intr-o zi s-ar opri Internetul? Cum ar functiona in acea zi ziarele, bursele, companiile de IT, intreprinzatorii, scolile sau comertul electronic? Nici nu vrem sa ne imaginam. Dar daca am incerca? Statisticile arata ca aproximativ 5 milioane de romani folosesc internetul. De la an la an, numarul lor creste cu peste un milion. Pentru mai mult de 2 milioane de angajati sau liber profesionisti care isi incep ziua de lucru deschizand calculatorul, folosirea internetului este vitala la serviciu. SI asta daca ne gandim doar la burse, presa, industria IT, ori companiile internationale care isi desfasoara comunicarea pe internet.

„Daca nu ar functiona intr-o zi internetul, industria serviciilor ar paraliza. Total sau partial, nu conteaza. Tot ce s-ar putea desfasura intr-o zi fara internet ar fi activitatile de productie, de la concepere de reclame pana la finisare de suruburi”, spune Nicolae Oaca, analist in telecomunicatii. Micropietele dependente de internet, precum publicitatea online sau comertul electronic, atat cat exista ele in Romania, ar fi primele care ar inregistra pierderi. „O zi fara internet ar costa industria publicitatii online peste 5.000 de euro”, spun firmele de publicitate online, care estimeaza pentru acest an vanzari mai mari de 2 milioane euro. Brokerii si bursele de valori ar pierde sume impresionante. „Nu pot estima. Pot sa spun doar ca in ziua aceea mi-as pune lacat pe usa si as pleca sa ma plimb. Singura satisfactie ar fi ca o sa ma intalnesc prin parcuri cu toata concurenta”, spune Silviu L., broker, proprietarul unei societati de servicii financiare (SSIF).

Americanii, bolnavi de internautica

Conform unui sondaj realizat de portalul Yahoo si agentia media OMD, 50% dintre americanii utilizatori nu pot trai mai mult de doua saptamani fara Internet. Pentru 47% dintre respondenti, Internetul contribuie la buna functionare a relatiilor personale si profesionale. Studiul „Internet Deprivation” („Privarea de Internet”) si-a propus sa analizeze „comportamentul utilizatorilor americani de media si legatura lor emotionala cu Internetul” si a fost realizat pe 1.000 de internauti, care au acceptat sa nu se apropie doua saptamani de WWW. Din 1.000 de temerari, doar 28 au rezistat doua saptamani si au respirat usurati la sfarsit: „Speram sa nu ni se antample niciodata asta cu adevarat”.

Toti cei 1.000 de americani care au acceptat sa participe la acest studiu au realizat cat de „infiltrat” este Internetul an viata lor de zi cu zi. Prin Internet rezervau bilete de calatorie, aflau rezultatele sportive, comunicau cu prietenii si familia, iar fara accesul la retea plata taxelor le-a dat mari dureri de cap. Un raport pe 2003 arata ca an SUA erau 170 de milioane de utilizatori de Internet. 65 de milioane (30% din populatia adulta a SUA) au folosit net-ul pentru obtinerea de informatii/planificarea calatoriilor/vacantelor. Iar an ceea ce priveste estimarile pentru valoarea produselor si a serviciilor achizitionate prin reteaua Internet an 2004, an SUA se vorbea de circa 100 miliarde de dolari.

Sursa: baniinostri.ro