Cateva sfaturi pentru decorarea casei, de la un arhitect !

6 decembrie 2019
Autor:
Felix Culpa SRL

Asa cum ne place sa ne asortam atunci cand iesim pe strada si stam in fata oglinzii dimineata incercand zeci de combinatii (esarfa, sacou, cercei, pantofi), asa ar trebui sa ne asortam si locuinta.Cand vorbim de asortat, nu ma refer numai la culori, la draperii si canapea, sau covor, ma refer la tot ansamblul, de la decorul dat peretilor, finisajele de pardoseala, tamplaria usilor si a ferestrelor, corpurile de iluminat, accesoriile draperiilor, ale mobilei. 123urban.ro va pune la dispozitie cateva trucuri pentru decorarea casei venite de la arhitecti.

Regulile sunt la fel ca si in arta vestimentatiei: ce material merge cu ce material, ce culoare se potriveste cu ce culoare, negrul slabeste, albul mareste .

Este important sa ne gandim inca de la inceput, ce pardoseala vom folosi de la material: gresie, marmura, travertin, parchet, la finisajul peretilor, daca vom aplica sau nu faianta, daca vom pune tapet, stucco venetian sau pur si simplu vom lasa o culoare uni. In cazul in care ne dorim un ambient simplist, cu mobila putina, aerisit, vom da importanta finisajelor si vom cauta in acelasi timp atat finisajele cat si mobilierul ce va urma sa ocupe spatiul, in felul asta nu vom avea surpriza sa nu gasim canapeaua asortata parchetului sau invers. Evident, ca o singura discutie nu poate acoperi tot capitolul, dar putem retine cateva aspecte sa ne putem asorta locuinta.

Daca totusi nu suntem la inceput de drum cu amenajarea unei locuinte si vrem sa mai schimbam ambientul, iata cateva sfaturi practice si nu foarte scumpe.

Indiferent de cat de mare sau mic este spatiul, ne ajuta, dupa parerea mea, 3 elemente de baza pentru decor atunci cand nu exista inspiratie: unu - albul - simplist, curat, mareste, doi : oglinzile, dubleaza spatiul, aduce mai multa lumina, si plantele, aduc viata la propriu in locuinta, un plus de culoare si senzatia de prospetime. Plecand de la aceste trei elemente, putem accesoriza locuinta fara a avea teama de a o transforma intr-un kitsch. Acelasi sfat il dau si pentru spatiile de birouri.

Puteti alege si tonuri de albastru si gri, aceste nunate poate fi folosite atat pentru interioare moderne, cat si pentru cele traditionale. Ofera un finisaj usor satinat camerei si adauga o nota “glam”. In plus, reflecta lumina si da impresia de volum al camerei. Graul este noul”alb”, o culoare sigura, neutra, daca nu avem inspiratie, aceasta nuanta ne salveaza si ne da tonul pentru alegerea in continuare a mobilierului, accesoriilor.

Sa revenim la asortat: sa luam un exemplu: cum vom mobila o casa cu un parchet inchis la culoare? Cum spuneam si la inceputul articolului, sa decorezi o casa este acelasi lucru cu a te asorta cand iesi din casa, astfel daca alegem o pardoseala inchisa la culoare, foarte la moda de altfel , vom alege mobilier deschis la culoare, la fel si covorul.O combinatie intre negru(pardoseala) si o canapea sau covor crem sau bej ii va spori efectul spectaculos. La fel, peretii, perdelele si draperiile, tamplaria ferestrelor si a usilor ar trebui alese in culori deschise, sa contrasteze frumos cu parchetul. Este indicat sa folositi din plin culoare deschisa pentru a contrasta cu pardoseala, pentru a lumina camera, dar mai puteti “lasa”cate un accent in ton cu aceasta: o veioza sau lustra neagra, rama unei oglinzi, o masuta, o vaza supradimensionata decorativa de culoare inchisa asemeni parchetului, etc. Evident, pentru o pardoseala deschisa la culoare, se vor folosii in negativ toate informatiile de mai sus.

Sunt des intrebata de clientii mei cum sa aleaga mobila in bucatarie, ce culoare si ce gresie si ce faianta? Trebuie sa recunosc ca aici avem foarte multe variante, pentru ca bucataria este un spatiu dinamic, unde ne petrecem sigur cateva ore pe zi, adunate. Sa luam un exemplu: un mobilier de bucatarie rosu sau culoarea ciresului.

Pentru a obtine un contrast placut, mobilerului rosu sau culoarea ciresului, i se potriveste un blat deschis la culoare: crem, bej, din piatra, cuartz, sau un blat inchis la culoare, chiar negru. Gresia va fi in ton cu blatul: deschisa la culoare sau inchisa, nu este indicat sa fie in ton cu mobila de bucatarie. Faianta, de asemenea, va trebui folosita in contrast cu blatul, ea fiind in imediata vecinatate a acestuia, amplasata intre cele doua corpuri de mobilier, cel fix care sustine blatul si cel suspendat.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram