Deblocati fondurile europene

17 septembrie 2012

Fundatia “Pentru Voi” din Timisoara se confrunta cu o criza de lichiditati, care pune in pericol buna functionare a serviciilor sociale pe care le ofera pentru 183 de adulti cu dizabilitati intelectuale si familiile acestora.

Fundatia “Pentru Voi” a incheiat in luna iulie proiectul “Economia sociala – o sansa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeste in oameni!”. Autoritatea de Management are de achitat Fundatiei 2 cereri de rambursare pentru acest proiect: una depusa la inceputul lunii mai si cealalta la sfarsitul lunii iulie. In plus Fundatia mai are de recuperat de la Statul Roman contravaloarea unui TVA pentru un proiect incheiat inca din anul 2009. Toate acestea ajung la o valoare totala de 220.000 euro, bani pe care Fundatia i-a investit din fondurile proprii pentru a duce la bun sfarsit proiectele finantate de Uniunea Europeana.

Datorita intarzierii rambursarii, ne aflam in situatia de a nu ne putea achita facturile si plati angajatii. Pentru a ne putea continua activitatile pana la primirea finantarilor am hotarat sa punem in vanzare gradina terapeutica a Fundatiei, cumparata acum 14 ani cu sprijinul unui club Rotary din Germania. In gradina muncesc cu placere beneficiarii nostri cu dizabilitati intelectuale, iar roadele ei se folosesc in cantina Centrului. De asemenea punem in vanzare echipamentele brutariei.

Daca nu vom reusi sa facem rost de lichiditati in timp util se poate ajunge la masuri si mai grave cum ar fi sa inchidem o parte din serviciile sociale pe care le administreaza fundatia.

“Daca se inchid locuintele ce se alege de noi? Ne intoarcem in institutii dupa ce ati investit atatia ani in noi?” a declarat Elisabeta Moldovan, beneficiara de 7 ani a Fundatiei.

Parintii sunt ingrijorati de situatia in care se afla Fundatia si ii indeamna pe cei cu putere de decizie sa ia masuri pentru salvarea serviciilor create pentru ei si copiii lor:
“Nu se poate sa se inchida aceste servicii dupa atatia ani de munca. Ce e bun facut trebuie sa continue, cine greseste sa plateasca! Aceste servicii sunt special create pentru copiii nostri si dupa ce in sfarsit li s-a gasit un loc al lor, activitati potrivite pentru ei si si-au gasit un loc in comunitate, nu se poate sa se inchida! a declarat Aurelia Lazar, mama unei tinere cu dizabilitati intelectuale care vine de 15 ani la Pentru Voi.

„Fundatia „Pentru Voi” trage un semnal de alarma prin care solicita Guvernului Roman deblocarea rambursarilor pe proiectele finantate prin POSDRU. Pentru noi „Investeste in oameni” nu este doar un slogan, este un crez, este misiunea noastra. Noi am investit in beneficiarii nostri, persoane cu dizabilitati intelectuale, pentru a le asigura o viata decenta. In conditiile in care in ultimii ani s-au facut reduceri masive ale alocarilor bugetare catre sectorul social, fondurile europene au fost o gura de oxigen, fara de care nu am fi putut continua” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

Printre principalele rezultate atinse prin acest proiect amintim: extinderea serviciilor Unitatii protejate „Pentru Voi” prin construirea Centrului „Orizonturi Noi”, pentru 30 de adulti cu dizabilitati intelectuale, infiintarea unui nou serviciu la domiciliu pentru adulti cu dizabilitati intelectuale, care are in prezent 23 de beneficiari, angajarea a 16 persoane cu dizabilitati intelectuale pe piata libera a muncii si 20 persoane cu dizabilitati intelectuale in unitatea protejata „Pentru Voi”, dezvoltarea de 45 noi parteneriate intre companii/institutii si unitatea protejata „Pentru Voi”, instruirea a 357 persoane prin seminarii, cursuri, training-uri, vizite de studiu pe teme de economie sociala, participarea a 140 persoane cu dizabilitati intelectuale la 10 scoli de vara, 141 participari la cele 3 conferinte nationale pentru persoane cu dizabilitati intelectuale si multe altele care pot fi vizualizate pe pagina noastra de internet la www.pentruvoi.ro.