fbpx

De Martisor daruieste arta de la AraArt: tablouri ce surprind frumusetea feminina sau gingasia florilor

Miercuri, 25 februarie 2015, AraArt organizeaza o licitatie cu peste 150 de lucrari de arta plastica si decorativa, anticipand sosirea primaverii cu lucrari ce evoca fragilitatea diafana a naturii sau inefabilul frumusetii feminine, cadouri perfecte cu ocazia Martisorului sau a zilei de 8 Martie. Astfel, colectia de lucrari semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Stefan Luchian, Samuel Mutzner, Nicolae Vermont, Jean Alexandru Steriadi sau Arthur Verona devine o veritabila sursa de inspiratie pentru idei de cadouri inedite pentru sarbatorile primaverii.

Evenimentul are loc la Casa Capsa (Sala de Marmura), la ora 19, iar expozitia care anticipeaza Licitatia este deschisa doritorilor de frumos in perioada 23-25 februarie, intre orele 11 si 19.

In cadrul licitatiei vor fi prezentate 16 tablouri ce au in prim-plan aranjamente florale. Stefan Luchian, Dumitru Ghiata, Constantin Artachino, Nicolae Darascu si Octav Bancila sunt numai cativa dintre pictorii care semneaza tablouri ce surprind frumusetea petalelor catifelate de bujori, trandafiri, garoafe sau flori de camp, intr-o explozie de culoare si vitalitate.

Dintre acestea, o atentie aparte merita cele doua lucrari semnate Francisc Sirato, care reuseste sa transpuna in cele doua tablouri un autoportret sufletesc prin intermediul florilor, asa cum poate numai florile dramatice ale lui Luchian au mai izbutit sa exprime. Florile lui Sirato izbucnesc explozive, concentrand o culoare solara in nebanuita lor materialitate.

Detalii florale regasim si in categoria obiectelor decorative. Dintre acestea amintim: set de portelan Minton cu modele florale, fructiera cu vas de flori din sticla opalina si bronz Modern Style sau tripla aplica de perete si oglinda de toieltte cu elemente florale din bronz, stil Art Nouveau.

In ton cu exuberanta anotimpului in care viata renaste, diverse fatete ale feminitatii sunt puse in valoare de catre pictori renumiti, in lucrari ce sensibilizeaza si fascineaza privitorul. AraArt propune in Licitatia 23 o selectie de astfel de lucrari care pun accent pe inefabilul frumusetii feminine: de la portretul intitulat Baticul Rosu, semnat de Stefan Luchian si pana la fascinantele ipostaze din lucrarile Nud, semnat Nicolae Tonitza, Somnul, semnat de Constantin Artachino sau Initimitate, semnat de Nicolae Vermont. La acestea se adauga tipologii cu amprenta culturala provocatoare: de la Totoroaica lui Iosif Iser, la Gheisa cu evantai a lui Samuel Mutzner.

Incheim lista celor mai reprezentative lucrari ale Licitatiei 23 cu ceea ce se preconizeaza ca va fi vedeta licitatiei, lucrarea Marginea satului la apus de soare, de Ion Andreescu, pictorul al carui destin, desi curmat la numai 32 de ani “inaugureaza perioada de maturitate in pictura romaneasca”, dupa cum remarca in 1938 Octavian Goga.

Lucrarile si detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatii AraArt.

***
Casa de licitatii AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.