De la A la Z – DE CE si CUM sa iti faci un STUDIO FOTO PROFESIONAL

19 aprilie 2018
Autor:
PETZ WEB CONSULTING SRL

Fotografia este un hobby pentru tine insa ai vrea sa treci la nivelul profesional? Cei mai importanti pasi in evolutia unui fotograf sunt documentarea istorica a acestei arte, informarea despre tehnica, schimbul de experienta (workshop-uri, masterclass-uri) si diversificarea constanta a surselor de inspiratie. Cu toate acestea, practica este cheia spre o cariera de succes.

De ce sa iti faci un studio foto?

Daca esti pasionat de arta fotografica si vrei sa o practici independent de firme, la un nivel profesional, transformand-o in sursa de venit principala, cea mai recomandata abordare este crearea unui studio foto. Astfel, nu depinzi de anotimpuri (precum in cazul fotografiei de eveniment) sau de un inceput foarte greoi si indelungat, bazat pe noroc (patrunderea in industria fashion). Cu toate acestea, cele 3 tipuri de fotografie au in comun cateva elemente cheie:

  • perseverenta;
  • profesionalismul;
  • calitatea rezultatelor finale;
  • creativitatea si simtul estetic;
  • portofoliul.

Posibilitatile sunt nenumarate atunci cand ai un spatiu personal pentru a te desfasura. Categoriile fotografice principale pe care le poti aborda sunt catalogate dupa subiectul principal pe care te axezi:

1.NewBorn (Nou Nascuti) este o tema artistica abordata si dezvoltata recent, atat pe piata nationala cat si internationala. Aceasta imbina imortalizarea momentelor speciale din viata unei familii, cu creativitatea fotografului. Etapele maternitatii si ale dezvoltarii unui copil sunt unice, deoarece difera de la persoana la persoana. Sesiunile foto din aceasta nisa a artei necesita o atentie deosebita precum poti observa aici, in mod special  cand sunt analizate detaliile.

Pentru parinti, aceste clipe nu se vor repeta si este esential ca TU sa ii oferi toate informatiile de care are nevoie in pregatirea bebelusului pentru o astfel de ocazie. In primul rand, este nevoie de o documentatie amanuntita, inainte de sedinta foto, a posing-urilor folosite in fotografia de newborn dar si a paletelor cromatice recomandate pentru aceasta. In al doilea rand, de timp si rabdare pentru acomodarea bebelusului cu noul spatiu si de aranjarea cadrului fotografiat.

O sedinta foto newborn este perfecta intr-un studio foto, deoarece poti controla foarte bine lumina, si totodata copilul nu este supus unor factori de stres inutili – praf, zgomot, variatii de temperatura. Poti opta pentru lumina naturala sau artificiala, insa ai grija atunci cand iti setezi aparatul si pozitionezi subiectul in lumina, la zonele de highlight si shadows. Fiecare fotograf are un stil propriu de a vedea, crea si reda o fotografie, insa atunci cand ai ca subiect un bebelus sau copil, creativitatea si stilul se regasesc cel mai mult in postura, cromatica si rabdarea de a surprinde expresivitatea si gestica sa. Pentru a-ti face o idee asupra importantei acestora, acceseaza link-ul https://andreeavelican.com/ si vizualizeaza unele dintre cele mai apreciate si premiate fotografii de newborn.

Fiecare bebelus este unic in felul sau, asa ca nu sunt recomandate editarile ce presupun manipulare foto sau scoaterea semnelor de nastere, alunitelor sau a micilor imperfectiuni de pe pielea copiilor. De-asemenea, aceasta trebuie facuta conform modelului, blanda si calda, fara contraste puternice sau umbre prea inchise.

2.Produs - este poate cea mai accesibila si cautata modalitate de valorificare a fotografiei. Desi se axeaza mai mult pe partea tehnica si crearea unui cadru perfect, este nevoie de creativitate pentru ca lucrarile tale sa fie diferite de ale majoritatii. Un element foarte important al acestui tip de fotografiere este lumina. Cele mai multe fotografii de produs se realizeaza in high-key, folosindu-se lumina artificiala alba, pentru a fi evidentiate toate detaliile produsului.

Editarea este aparent absenta sau minimalista, insa vei observa cand vei incerca acest gen fotografic faptul ca ea are un rol foarte important. Postprocesarea imaginilor se axeaza pe contraste cat mai naturale, culori vii – dar nu de o saturatie exagerata (poti adauga mai multa valoare in Vibrance, nu in Saturation pentru un efect natural) si o corectare a imperfectiunilor de orice natura (umbre, particule de praf, reflexii ale luminii, detalii inestetice).

fotografie de produs; tehnici de a forografia un produs

3.Portretul este o categorie artistica regasita in orice arta vizuala, inclusiv pictura si sculptura. Acesta este nisa artei cea mai raspandita in lume si, implicit, in fotografie, deoarece ea necesita o munca de  echipa intre fotograf si model. Fie ca este vorba de un portret singular, dublu sau multiplu (dupa numarul persoanelor care apar), relatia creator-model este esentiala. Rezultatul final nu este influentat doar de profesionalismul sau talentul lor, ci si de starea lor de spirit, capacitatea de exprimare a subiectului, relatia dintre cei doi si starea acesteia (relaxata/tensionata; straini/apropiati) si de tema si posing-urile sesiunii foto.

Cum poti construi un studio foto – elemente esentiale

Pentru a realiza un studio foto, ai nevoie in primul rand de spatiu. Astfel, gandeste-te foarte bine inainte sa te decizi daca este avantajos in cazul tau sa amenajezi un astfel de mediu de lucru acasa sau sa inchiriezi un spatiu. Pentru a avea success, ai nevoie de:

  • situarea studioului intr-o zona in care accesul este cat mai usor;
  • posibilitatea de a-l intretine financiar (chirie – daca este cazul, utilitati, curatenie periodica, s.a.m.d.);
  • spatiu pentru fundaluri, aparatura si recuzita, dar si pentru a te misca (in functie de lentilele pe care doresti sa le folosesti).

Inainte de a incepe sa achizitionezi aparatura, decide-te care sunt categoriile fotografiei de studio pe care ai dori sa le abordezi cu preponderenta. Ulterior, si in functie de spatiu sau de preferintele tale artistice si estetice, asigura-te ca ai:

  1. Luminile potrivite;
  2. Fundalurile clasice, dar si cateva tematice sau personalizate;
  3. Aparatura profesionala (pentru o calitate superioara foloseste atat DSLR-uri FullFrame sau Mirrorless, cat si obiective adecvate spatiului de desfasurare – lungimea focalei);
  4. Recuzita;
  5. Portofoliul actualizat constant, atat in format digital, cat si fizic.

Exprima-te creativ cu ajutorul fotografiei si acorda-ti timp pentru a invata si descoperi noi stiluri, pana cand al tau se va definitiva. Experimenteaza foarte mult si tine cont de parerile profesionistilor, inspira-te din munca lor si nu te opri din a practica.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram