De ce sunt diferite pisicile de oameni? Studiul Waltham despre nevoile nutriţionale ale pisicilor

28 martie 2012
Autor:
dowmedia08

Cercetătorii au descoperit că, spre deosebire de oameni, pisicile pot avea o alimentaţie relativ bogată în grăsimi fără a suferi o creştere a nivelului de colesterol. Studiile au mai arătat că, în condiţiile în care consumul zilnic de calorii rămâne constant, creşterea proporţiei de grăsimi din alimentaţie nu va creşte riscul ca pisicile să câştige în greutate. Aceste rezultate ne ajută să înţelegem mai bine cum prelucrează pisicile grăsimile consumate, subliniind încă o dată diferenţele dintre nevoile nutriţionale ale pisicilor şi cele ale oamenilor.

Studiul a fost derulat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow şi de la Centrul WALTHAM® pentru Nutriţia Animalelor de Companie – centrul ştiinţific care susţine branduri Mars Petcare precum WHISKAS®, ROYAL CANIN şi NUTRO®.

Alimentaţia bogată în grăsimi poate determina creşterea nivelului de colesterol din sânge, fapt deja știut pe o scară largă. Însă, ceea ce funcţionează pentru oameni nu este neapărat valabil şi pentru prietenele noastre feline. În cadrul unui studiu realizat asupra mai multor pisici adulte sănătoase, cercetătorii au constatat că, deşi au mărit proporţia de grăsimi saturate din regimul acestora, modificarea nu a avut nici un impact asupra nivelului de colesterol.

“Aceste descoperiri surprinzătoare subliniază încă o dată cât de diferite sunt nevoile nutriţionale ale pisicilor faţă de cele ale oamenilor. Dacă am fi administrat unor oameni acelaşi regim alimentar folosit în cadrul acestui studiu, rezultatul ar fi fost o creştere semnificativă a nivelului pentru aşa-numitul “colesterol rău” (LDL) – recunoscut ca favorizant al bolilor cardio-vasculare,” a comentat Dr. Richard Butterwick, director pe probleme de nutriţie în cadrul Centrului WALTHAM®.

Studiul a mai demonstrat și faptul că, dacă se măreşte proporţia de grăsimi din regimul alimentar al unei pisici, nu creşte neapărat şi riscul de îngrăşare, cu condiţia să se păstreze constant consumul de calorii. Aceste rezultate subliniază încă o dată importanţa monitorizării consumului zilnic de calorii - mai degrabă decât a consumului de grăsimi - pentru a putea menţine greutatea corporală a unei pisici sănătoase. Studiul face parte dintr-un program mai amplu de cercetări derulate în colaborare de Centrul WALTHAM®, pentru a urmări impactul nutriţiei asupra greutăţii corporale a câinilor şi pisicilor.

"Aceste rezultate confirmă studiile anterioare, demonstrând că pisicile şi-au dezvoltat mecanisme fiziologice de adaptare care le-au permis să evolueze cu succes consumând un regim alimentar bazat pe carne, mult mai bogat în proteine şi grăsimi decât regimul alimentar recomandat în mod obişnuit oamenilor,” a adăugat Dr. Butterwick.

Studiul a fost publicat în American Journal of Veterinary Research şi poate fi accesat online pe: http://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/ajvr.73.1.62

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram